Jsou potraviny na našich pultech horší než na Západě? EU tvrdí, že ne

Potraviny na východoevropských trzích nejsou podle EU horší, než ty na západoevropských

Potraviny na východoevropských trzích nejsou podle EU horší, než ty na západoevropských

Možná by vám oblíbený čokoládový krém zhořkl na jazyku, kdybyste zjistili, že pochoutka, kterou jste koupili v českém obchodě, se pořád ještě „nedá srovnat“ s toutéž, kterou byste zakoupili třeba ve Frankfurtu nad Mohanem. Brusel nyní připustil, že se potraviny na různých evropských trzích mohou chuťově lišit, ale odmítl, že by dodávky do střední a východní Evropy byly méně kvalitní.

„Firmy nejsou povinné uvádět na trh totožný výrobek stejné značky ve všech zemích Evropské unie,“ řekl Frederic Vincent, mluvčí komisaře pro zdravotnictví a politiku spotřebitele Johna Dalliho. EU uznala obranu firem, že chutě lidí se v jednotlivých zemích liší, a proto výrobci mohou přizpůsobit své produkty na různých trzích.

To znamená, že mohou používat například různé přísady pro zboží s totožným názvem. Jednotlivé potraviny podle EU rozhodně splňují bezpečnostní parametry. Frederic Vincent také řekl, že zodpovědnost za prodej zboží, které nepoškozuje zdraví, na národních trzích nesou členské státy.

Evropská komise zareagovala na tvrzení slovenské asociace spotřebitelů, že světoví výrobci potravin dodávají na trhy postkomunistických zemí méně kvalitní potraviny v porovnání se zbytkem starého kontinentu. Zboží nejhorší kvality by se mělo dovážet do Bulharska. Bulharský ministr zdravotnictví kvůli tomu dokonce pohrozil právními kroky.

Jsme spjati Unií, ale máme různé chutě

Generální ředitel společnosti Unilever Paul Polman tvrdí, že nejde o kvalitu, ale že se produkty musejí občas přizpůsobit chuti místních. Každá země má své standardy nastavené jinak, podle Polmana je i v Evropě hodně rozdílů v chuti. Některé průzkumy před časem ukázaly, že například jižní národy si potrpí na sladší nápoje, než obyvatelé severnějších zemí.

Právě testy Coca-Coly však podle serveru Sme.sk potvrdily, že nápoj určený pro slovenský, bulharský, maďarský a rumunský trh obsahuje isoglukózu, zatímco česká, německá, polská a rakouská Coca-Cola je dochucená cukrem. O nižší kvalitě potravin, kterou ukázaly nedávné testy na Slovensku, informoval předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko. S touto skutečností se ale lze setkat i v Česku, připomněl agrární analytik Petr Havel.

Studii, která má obsahovat výsledky testů mj. kolových nápojů, kávy, čokolády či koření od globálních výrobců jako jsou Coca-Cola, Kraft Foods, Nestlé, Tchibo, Jacobs či Kotányi si vyžádal i český ministr zemědělství Ivan Fuksa.