Kauce pročistily trh s pohonnými hmotami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Čistka mezi distributory pohonných hmot státu vyšla. Z dvou tisíc firem, které ještě v září byly v registru obchodníků s naftou a benzinem, jich zbyla desetina. Zhruba dvě stovky společností sehnaly 20 milionů korun na povinnou kauci a splnily další podmínky, které jim předepsala novela zákona o pohonných hmotách. Z firem, které v poslední době opravdu aktivně na trhu pohonných hmot působily, tak skončí více než polovina.

„V pátek jsme evidovali 176 přihlášek, 132 složených kaucí a 194 firem, které si požádaly o vystavení koncesní listiny. Distributoři měli až do pátku do půlnoci možnost se přihlásit a složit kauci, nebo dodat potvrzení o bankovní záruce. Konečný počet distributorů, kteří nové podmínky splnili, bude znám na konci týdne. Bude se pohybovat nejspíš kolem dvou set,“ říká mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Jak se tvrdší pravidla, která měla za cíl snížit miliardové daňové úniky z nelegálně dovážených pohonných hmot, projeví na výběru daně z přidané hodnoty, bude jasné až ke konci roku. „Kauce nejspíš zaberou rychle. Bojím se však, že prostor pro vytváření řetězců firem, ve kterých se daň ztrácí, se novelou úplně nezavřel,“ říká předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček. V říjnu se podle některých odhadů objem pochybných dovozů pohyboval kolem 20 milionů tun pohonných hmot, což je zhruba třetina dlouhodobého měsíčního průměru.

Celníci se teď vydají na kontroly distributorů, jestli opravdu podnikají dál jen ti, kteří splnili nová kritéria. „Kontroly budou celoplošné. Konkrétní výběr kontrolovaných společností bude záležet na jednotlivých celních úřadech,“ říká Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Podle Indráčka by celníci měli nová pravidla tvrdě vymáhat, aby na trhu panovaly rovné podmínky pro všechny.
Výkonný ředitel České asociace petrolejářského průmyslu Jan Mikulec očekává, že nezdaněné dovozy pohonných hmot výrazně klesnou. „Zákon má výrazný preventivní charakter. Kromě kaucí budou distributoři muset splnit kvalifikační kritéria, získat potvrzení bezdlužnosti. Zmizí z trhu firmy, které prodávaly extrémně levně, protože neodváděly daně,“ dodává Mikulec.

Už při zavádění kaucí zástupci menších distributorů tvrdili, že malé firmy si na kauci nikdy nevydělají. „Trpět tak budou třeba stavební firmy nebo zemědělci, kterým malí dodavatelé vozili naftu přímo na stavby či na pole,“ vysvětluje Indráček.
Podle výkonného ředitele České asociace petrolejářského průmyslu Jana Mikulce se však tyto podniky mohou sloučit do jedné společnosti a dál podnikat společně.