Kempy se i letos potýkají s úbytkem hostů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Majitelé kempů po loňské špatné sezoně nemají důvod k optimismu ani letos. Jak vyplývá z průzkumu portálu Dokempu.cz pro deník E15, téměř 40 procent z nich má zatím méně rezervací na léto než loni. Pětina provozovatelů je na tom lépe, zbytek stejně jako loni. Kempy zažily loni nejhorší sezonu od povodní v roce 2002. Přivítaly 813 tisíc hostů, meziročně o 13 procent méně.

Řada provozovatelů ale věří, že se situace oproti aktuálním číslům zlepší. Celý letošní rok by měl být oproti loňsku lepší podle čtvrtiny majitelů, stejný podíl ale připadá na pesimisty. Zbytek očekává stejný rok nebo tvrdí, že na odhady je ještě brzy.

„Objednávky klesají kempům, které neinvestují do marketingu. Úbytek hostů se z více než poloviny týká těch provozovatelů, kteří do marketingu neinvestují vůbec nebo nedostatečně,“ uvedl zástupce portálu Jaroslav Skalka.

Dalším faktorem je úbytek cizinců. Například nejvyhlášenější evropští kempaři, Nizozemci, z mnohých kempů téměř zmizeli. Podobné je to u hostů z Rakouska a Německa. Méně zahraničních klientů hlásí letos třetina kempů. „Dlouhodobě sledujeme klesající zájem zahraničních turistů. Není to strmý pád, ale pozvolný pokles, který naprosto nesouvisí s počasím nebo kvalitou poskytovaných služeb,“ řekla Hana Musilová z jihomoravského Campingu Hana.

Zkracuje se také doba pobytu. Delší dobu tráví v kempech pouze Češi, u Nizozemců se délka pobytu snížila z průměrných pěti dnů na tři. Na návštěvnosti kempů se podle některých podnikatelů podepsalo i všeobecné šetření, které se projevuje především u zaměstnanců veřejného sektoru.

Majitelé kempů nešetří kritikou vůči státu, především ministerstvu pro místní rozvoj a jeho agentuře CzechTourism. Ty se údajně vůbec nesnaží propagovat možnosti kempování v tuzemsku. Další stížnosti směřují na nečinnost policie v případech okrádání hostů nebo vyhýbání se placení za pobyt. „Nejvíce mě ale trápí skutečnost, že stále spousta lidí v České republice má zažitou představu o kempování jako nejnižší možné úrovni ubytování a služeb. Už dávno tomu tak není a kempy se v úrovni služeb velice zlepšily. Vystavěly bungalovy, sportoviště a další zázemí,“ řekl Pavel Svoboda z Campingu Vranovská pláž.