Kontroverzní lanovka na Hraničník ohrožuje lesy, MŽP ji zamítlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zamítlo výstavbu kontroverzní lanovky na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí vydalo nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem navrženým variantám projektu. Ohroženy by byly smíšené lesy či populace rysa a tetřeva. Jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rozhodnutí nepřekvapilo, za projektem ale stojí i nadále.

Podle ministerstva je lanovka v rozporu s evropským systémem ochrany přírody Natura 2000, ptačí oblastí Šumavy i zákonem o ochraně přírody a krajiny. Resort posuzoval záměr stavby dva roky.

Lanovka nedaleko jihočeské obce Nová Pec by měla propojit českou stranu s lyžařským areálem Hochficht v Rakousku. O propojení Klápa-Hraničník se mluví už několik let.

Výhrady mělo také Rakousko

„Pro nesouhlasné stanovisko byly rozhodující významné negativní vlivy na celistvost i předměty ochrany lokalit soustavy Natura 2000,“ řekla mluvčí Ministerstva pro životní prostředí Petra Roubíčková. Ohroženy by byly například smíšené lesy - bučiny, populace tetřeva hlušce i rysa ostrovida. Nejen jeho chrání také Rakousko, které se k výstavbě vyjádřilo rovněž negativně.

Jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) stanovisko ministerstva nepřekvapilo. Jeho názor prý mimo jiné pramení z vyjadřování některých poslanců při diskusi o senátním návrhu zákona o šumavském národním parku. Zimola dodal, že za projektem lanovky si i nadále stojí a bude o jeho realizaci usilovat. „To, že stávající politická reprezentace, stávající ministr životního prostředí anebo lidé, kteří jsou kolem něj a to zejména z nevládních organizací kolem Hnutí Duha, se vyjadřují tak, jak se vyjadřují, tak tím mě vybízejí k další činnosti,“ řekl Zimola.

Stavbu by umožnila výjimka Evropské komise
Lanovka by podle ekologů přerušila i cestu, kudy chodí losi z pravého břehu Lipna na západní Šumavu. V dnešní reakci uvedli, že lanovku by bylo možné postavit jen tehdy, když by Česká republika prokázala, že je nezbytná k zabezpečení zdraví obyvatel nebo obraně státu a provedla kompenzační opatření. Lanovku nicméně označil Jihočeský kraj ve svých zásadách územního rozvoje jako stavbu veřejného zájmu. Jaromír Bláha z Hnutí Duha ale uvedl, že pro povolení stavby by se musela získat výjimka z Evropské komise. „To Česká republika nikdy nemůže prokázat,“ myslí si.

Projekt lanové dráhy s dolním terminálem na Klápě a horním na Hraničníku počítá se čtyřmi různými podobami, dvě z nich obsahují pomocnou sjezdovku. Lanovka má měřit 2710 metrů a za hodinu přepravit až 2700 lidí. Odjezdová, evakuační a téměř tříkilometrová sjezdovka by zaujímala plochu 8,6 hektaru.

Mezi vrcholy Smrčina a Hraničník se nachází jedna z nejzachovalejších oblastí na jihovýchodní Šumavě se vzácnými lesními ekosystémy.