Lančmít z čínské továrny na Teplicku obsahoval výrazně méně masa, než vyžadují normy

Provoz Shanghai Maling (Czech) v závodě na výrobu tradičních masových výrobků v Hrobčicích na Teplicku.

Provoz Shanghai Maling (Czech) v závodě na výrobu tradičních masových výrobků v Hrobčicích na Teplicku. Zdroj: ctk

Státní zemědělská a potravinářská inspekce
2
Fotogalerie

Téměř 53 tisíc konzerv lančmítu s výrazně nižším podílem masa, než požaduje zákon, dodal na trh výrobce Shanghai Maling z Hrobčic na Teplicku. Podle předpisů musí být v lančmítu nejméně 70 procent masa, ale ve zmíněné konzervě ho bylo jen 43 procent.

Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři konzervu našli v jedné z pražských prodejen obchodní sítě NORMA, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Malý podíl masa odhalila inspekce ve výrobku Canned Pork Luncheon Meat o hmotnosti 340 gramů s minimální trvanlivostí do 29. října letošního roku. SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty.

Lančmít patří mezi jedny z potravin, které se v minulých letech testovaly při porovnání kvality potravin v Německu a v České republice. České konzervy dopadly hůře. Často v nich byl pouze separát, zatímco v německých obchodech si zákazník kupoval lančmít z masa.

Hrobčický podnik čínského výrobce konzerv Shanghai Maling se loni dostal do úpadku. Čínská firma tehdy oznámila, že chce problémy vyřešit reorganizací a konzervárnu zachránit. Podnik posléze koupil nový čínský investor.