Legendární Baráčnická rychta končí, vytlačil ji italský hoteliér

Baráčnická rychta

Baráčnická rychta Zdroj: E15 Michael Tomes

Baráčnická rychta se propojí s hotelem Alchymist
Baráčnická rychta
Baráčnická rychta
3
Fotogalerie
Milovníci uliček a hospod na Malé Straně přijdou o jednu ze svých ikon. Restaurace Baráčnická rychta schovaná v uličce mezi americkou ambasádou a Nerudovou ulicí na konci června zavře a ve stávající podobě už neotevře. Veleobec sdružených obcí baráčníků současnému provozovateli neprodloužila nájem. Naopak se na něm dohodla s vlastníkem sousedního pětihvězdičkového hotelu Alchymist. Tím je italský podnikatel Giorgio Bonelli.

„Baráčnická rychta bude patřit k hotelu, bude však vařit českou kuchyni,” uvedla syndička veleobce Jaroslava Trojanová. Pro hoteliéra Bonelliho je rychta zajímavá tím, že kromě restaurace zahrnuje také ubytovací část. Hotel Alchymist, na něj navazující zahradu a Baráčnickou rychtu tak bude moci propojit do jednoho komplexu.

Slova baráčníků o české kuchyni smutek štamgastů nerozptýlila. Není totiž vůbec jasné, jak konkrétně bude nový podnik vypadat. “Když se podíváte na hotel Alchymist a jeho zahradu u rychty, tak je důvod k pesimismu. Obávám se, že rekonstrukce bude pro tuto hospodu hřebíček do rakve,” řekl jeden ze stálých hostů režisér Luděk Svoboda.

Ještě před přesunem objektu do italských rukou baráčníci objekt opraví. Rychta je podle nich v havarijním stavu. Vyžádá si to investici kolem osmdesáti milionů korun

Baráčnická rychta byla kromě piva a jídla oblíbená také díky kultuře. Mezi pravidelné návštěvníky hospody patřil například básník Egon Bondy a další výrazné postavy undergroundu 70. let. V přilehlém sálu hrály pravidelně kapely všech žánrů. V posledních letech se stal též domovskou scénou divadla rockera Kamila Střihavky.

Baráčníkům ovšem vadilo, že nad kulturní produkcí neměli kontrolu. Kontrakt s hoteliérem jim to má umožnit. “Všechna vystoupení už půjdou přes nás. Jsme otevření například slovanským lidovým tancům,” nastínila směřování syndička Trojanová.

Ještě před přesunem objektu do italských rukou baráčníci objekt opraví. Rychta je podle nich v havarijním stavu. Vyžádá si to investici kolem osmdesáti milionů korun. Financování ještě spolek zajištěné nemá. Aktuálně se snaží vydolovat peníze z evropských fondů, podle Trojanové se obrátili také na vládu.

Baráčníci počítají rovněž s tím, že jim Ital Bonelli bude odvádět na nájmu více než dosavadní hospoda. Současně ale italskému byznysmenovi budou splácet osmi milionovou půjčku, kterou jim na opravu slíbil.

V roce 2011 měla na kahánku rovněž restaurace U Černého vola, další staropražská legenda. Tehdejší nájemce odcházel do důchodu a hrozilo, že radnice Prahy 1 poskytne prostor někomu, kdo z něj bude chtít v lokalitě plné turistů vytěžit co nejvíce. Štamgasti a tisíce podpisů na petici ale nakonec radnici přiměli, aby stávající smlouvu přenechala hospodskému, kterého vybrali s jeho předchůdcem.