Lékárníci otevírají on-line shopy, točí se v nich miliardy

lékárna

lékárna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Léky na předpis si přes internet legálně pořídit nelze, z prodeje dalších léčiv a výživových doplňků touto cestou se však stal velký byznys. Točí se v něm již miliardy. E-shopy navíc zřizují i řetězce, které dosud sázely hlavně na kamenné apatyky.

„Segment zdraví na českém internetu relativně rychle roste, nyní patří k nejrychleji rostoucím odvětvím. Potenciál trhu odhaduji jako minimálně trojnásobný proti současnému stavu. Očekávám, že dvouciferný růst budeme na internetu zaznamenávat ještě několik let,“ uvedl Karel Klodner, šéf e-shopu Lékárna.cz, který patří k průkopníkům oboru.

Lékárnictví zkouší jako nový segment i majitelé sítě drogerií Teta Martin Moravec a Radko Graclík. Projekt sLéky.cz sází kromě e-shopu i na budování kamenných lékáren a výdej objednávek v prodejnách Teta.

„Chceme růst na tradičním lékárenském trhu. Cílem ovšem je expandovat na celém farmaceutickém trhu a tady vidíme potenciál pro růst prodeje volně prodejných léků a léčiv v internetovém prostředí,“ sdělil David Vejtruba, marketingový šéf Moravcova a Graclíkova holdingu p.k. Solvent.

Pilulka chce miliardu

Kombinaci e-shopu a budování kamenných lékáren věří i projekt Pilulka.cz, za nímž stojí podnikatelé Martin a Petr Kasové a od jara rovněž investiční skupina Wood & Company.

„Ambicí je mít na konci příštího roku z kamenných lékáren kolem šesti set až sedmi set milionů korun ročních tržeb,“ řekl deníku E15 spolumajitel Martin Kasa. Na miliardu obrat dotáhne internetový prodej.

Zbrojí i velcí hráči

Z druhé strany se do budování internetového obchodu pouští velké řetězce, které dosud sázely na tradiční lékárny. Na podzim spustí e-shop síť Benu. Prodej na internetu již zahájil řetězec Dr. Max ze skupiny Penta. Podíl e-shopu na tržbách ale podle mluvčího sítě Michala Petrova bude kvůli regulaci prodeje léků jen okrajový.

„Při akutní potřebě budou nadále hrát stěžejní roli kamenné lékárny, protože jejich síť je u nás velmi hustá a protože jsou schopny uspokojit klienta okamžitě,“ sdělil Petrov.

Prudšímu rozvoji brání regulace. Podle šéfa obchodu Lékárna. cz Klodnera je tak provozování kvalitního e-shopu v oboru obtížné.

Lékárnická komora má výhrady
Rozmach prodeje léků a léčiv přes internet má podle České lékárnické komory rizika. „Jednou z významných nevýhod v oblasti léčiv je prodej padělků či jinak nekvalitních léčiv,“ varuje mluvčí stavovské organizace Aleš Krebs. Pro účinnost a bezpečnost přípravků je podle něj klíčové také jejich skladování. „Nezanedbatelný a zcela zásadní je také odborný pohled na výdej léků a spolupráce pacienta na léčbě. Osobní edukace pacienta lékárníkem je proto zcela nezbytnou součástí správného výdeje léčiv,“ soudí zástupce lékárnické komory. Případné rozvolnění současné regulace by podle něj byla chyba.

/