Léky na míru. Kvůli nedostatku běžných léčiv rostou individuální objednávky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dr. Max

Lékárníci musejí stále častěji nahrazovat nedostupné přípravky. Individuální příprava léků tak roste. Největšímu hráči na trhu, síti Dr. Max, například za letošní první čtyři měsíce vzrostla hodnota objednávek meziročně o pětinu na 13 milionů korun. Pod náporem objednávek se také prodloužila doba dodání na několik dní a na podzim bude Dr. Max otvírat novou laboratoř.

„Laboratorní příprava může být provizorním řešením při výpadku léků, ale nikdy nebude plnohodnotnou náhradou za průmyslovou výrobu,“ říká ovšem Michal Petrov, mluvčí holdingu Česká lékárna, do kterého patří největší sítě lékáren Dr. Max. Celkem holding vyrobí ročně na 1,5 milionu individuálních přípravků. Z toho 500 tisíc v centrální laboratoři, která dodává i jiným lékárnám.

Druhá největší síť lékáren, BENU, připraví ročně zhruba 230 tisíc přípravků. Centrální laboratoř Dr. Max. vyrábí nyní například kvůli výpadku očních kapek OphthalmoSeptonex dvakrát více borové vody než před rokem. S výpadkem nenahraditelného léku s kortikoidy Rectodelt v ní desetinásobně vzrostla výroba dětských čípků s příslušnou látkou.

Lékárníci vyrábějí také náhradu chybějícího přípravku na močové infekce Nitrofurantoin, antibiotické masti Bactroban nebo ušních kapek s antibiotiky Garasone. Dlouhodobě také nahrazují Framykoin na kožní infekce, ten by měl být brzy znovu dostupný.

Díra v lékárničce
Pořadatelé škol v přírodě budou mít problém s lékárničkami. Oční voda na výplach očí, kterou v nich podle vyhlášky mají mít, je nedostupná. Jediný přípravek na trhu, Ophtal, má totiž od loňského října nahlášený výpadek. „Pořadatelé si musí nějak poradit, v lékárně jim doporučí vhodné řešení,“ říká Jana Tomicová ze středočeské hygienické stanice.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv bylo za poslední rok nahlášeno 662 ukončení dodávek léků a dalších 759 přerušení dodávek. Z toho 85 léků nešlo nahradit jiným hromadně vyráběným přípravkem.

Nejčastěji se v lékárnách vyrábějí masti na míru nebo dětské varianty přípravků. „Jsou přípravky, které se velkým firmám nikdy nevyplatí hromadně vyrábět. Například mnohé léky pro děti,“ míní regionální manažerka lékáren BENU Lucia Kvaková.

Spíše než zisk znamená pro většinu lékáren individuální příprava léků prestiž a profesní čest. „Úhrada od zdravotní pojišťovny neodpovídá časovému fondu lékárníka, který zaměstnavatel zaplatí. Je to ale lepší než dříve,“ uvádí Kvaková. Bilanci proto zlepšují lékárny koncentrací výroby některých přípravků do vybraných lékáren.