Léto přálo českým hotelům, zvyšovaly ceny i obsazenost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv E15

České hotely letos v létě zavalili turisté jako nikdy předtím. V období od června do srpna se v nich podle Českého statistického úřadu ubytovalo 3,65 milionu lidí, což je letní rekord. V meziročním srovnání jde o více než desetinový nárůst. Prázdniny tak ukázaly, že příliv turistů z předchozích měsíců nebyl pouze záležitostí velkých sportovních akcí.

„Přičítám to oživení na celém evropském trhu a více chuti zůstávat doma, asi i s ohledem na nejistou situaci v afrických destinacích od Tunisu až po Egypt. Roste jak obsazenost, tak průměrná cena,“ řekl deníku E15 Josef Bára, ředitel největší hotelové sítě Euro Agentur.

Fenoménem je především Praha, ale dařilo se i hotelům v regionech, zvláště na horách. Výjimkou jsou pouze Karlovy Vary, které doplácejí na svou dosavadní specializaci na ruské turisty. Těch nepřestává ubývat.

Počet hostů v českých hotelechPočet hostů v českých hotelech | E15

Dobře se vede všem kategoriím, nejlépe jsou na tom tříhvězdičkové hotely, kde nárůst letos činí 12 procent. Hotely o úroveň výše zaznamenaly desetinový přírůstek hostů, pětihvězdy pak uvítaly o 3,5 procenta více klientů. S rostoucí poptávkou se hoteliérům daří zvyšovat ceny.

V Praze je letos průměrná cena za pokoj 72 eur, když před rokem to nebylo ani 62 eur. Mimo jiné tomu napomáhá příliv turistů z východní Asie a Perského zálivu. „Příjezdy z Číny vzrostly oproti loňsku o 561 procent, u arabských zemí máme nárůst o 256 procent. Z Ruska je naopak propad 35 procent,“ doplnil Bára. Za celé období od ledna do konce srpna zavítalo do českých hotelů přes osm milionů hostů. Loni to bylo 7,3 milionu. Počet přenocování se zvýšil o devět procent na 20,4 milionu.

Za celé čtvrtletí přibylo téměř 14 procent turistů
Turistů v ubytovacích zařízeních v Česku ve 3. čtvrtletí meziročně přibylo o 13,9 procenta na 6,2 milionu, oznámil ČSÚ. Podle údajů úřadu jde o nejvyšší počet hostů ve 3. čtvrtletí nejméně za posledních 16 let. Počet přenocování byl také o 13,9 procenta vyšší než loni, a to celkem 18,2 milionu nocí, což bylo rovněž nejvíce za 16 let.
Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice rostl oproti loňsku i v předchozích čtvrtletích roku. Ve 3. čtvrtletí byl ale nárůst nejvýraznější, v 1. a 2. čtvrtletí činil zhruba devět až deset procent. Za tři čtvrtletí v Česku přenocovalo dohromady zhruba 13,7 milionu turistů, což bylo o 11,4 procenta více než loni. Přenocování bylo celkem 38,2 milionu, meziročně o 10,9 procenta více.
S výsledky budou podle analytika Jana Musila z PricewaterhouseCoopers ČR (PwC) spokojeni hlavně pražští hoteliéři. „Přispěla k tomu řada sportovních událostí, které letos přitáhly do Prahy mnoho návštěvníků, jako například hokejové mistrovství světa. Celkové ekonomické oživení přispělo k nárůstu služebních cest i kongresové turistiky. Praha patří letos podle našich analýz mezi pět evropských metropolí s nejvyšším růstem výnosů na pokoj. Loni dosáhla průměrná cena hotelového pokoje v Praze 1982 korun a letos očekáváme, že se dostane výrazně za hranici dvou tisíc korun. Mírný růstový trend předpokládáme i v příštím roce, bude však chybět příspěvek jednorázových akcí,“ míní.
Rostl počet jak domácích, tak i zahraničních hostů. Počet tuzemských hostů se meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 3,4 milionu a hostů z ciziny přibylo o 9,4 procenta na 2,8 milionu. Oproti předchozímu čtvrtletí bylo více domácích turistů, a to o zhruba půl milionu. Přenocování tuzemských turistů přibylo o 17,5 procenta na 10,5 milionu a u hostů z ciziny o 9,5 procenta na 7,7 milionu. Hostů i přenocování přibylo ve srovnání s loňskem ve všech krajích. Nejvíce si v počtu hostů polepšil Pardubický kraj, kde oproti loňsku přenocovalo o 23,9 procenta turistů více. Počet přenocování nejvýrazněji stoupl v Plzeňském kraji, a to o 25,9 procenta.
Lázně v Česku navštívilo zhruba 212 tisíc hostů, což bylo o 0,6 procenta více než loni. Počet přenocování vzrostl o 5,4 procenta. „Ve 3. čtvrtletí nadále pokračoval trend návratu domácích hostů do českých a moravských lázní,“ sdělili statistici. Počet lázeňských hostů z tuzemska se zvýšil o 7,1 procenta a počet jejich přenocování o 15,7 procenta. Naopak počet hostů z ciziny klesl o 6,9 procenta a jejich přenocování ubylo o 8,9 procenta. Zdroj: ČTK