Majitelem Popron Média se stala Bohemia Factory. Za milion

Peter Schier, dřívější vlastník skupiny Popron

Peter Schier, dřívější vlastník skupiny Popron Zdroj: E15 Anna Vackova

Vlastníkem majetku zkrachovalé a dříve jedné z největších tuzemských distribučních společností Popron Média se stala firma Bohemia Faktory. Za ochranné známky či internetovou doménu Popron.cz zaplatila 1,02 milionu korun. Vyplývá to z kupní smlouvy zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Popron Media se do insolvence dostal loni v květnu, soud poslal firmu do konkurzu loni v říjnu. Prodej majetku firmy se přitom podařil až na druhý pokus.

V prvním výběrovém řízení, které se uskutečnilo na začátku května, se kupce najít nepodařilo. Minimální výše nabídky přitom činila tři miliony korun. Insolvenční správce, společnosti Indra-Šebesta, proto posléze vyhlásil druhé, v němž již výše minimální nabídky nebyla stanovena.

Prodej přišel podle insolvenčního správce na poslední chvíli. Firma totiž po prohlášení konkurzu funguje ve velmi omezené podobě. „Po neúspěchu prvního výběrového řízení byl závod dlužníka připravován k ukončení provozu, a to zejména výpovědí provozních a pracovních smluv,“ řekl deníku E15 v polovině června zástupce insolvenčního správce Vojtěch Trávníček.

Ještě před sedmi lety dosáhly tržby Popron Media 490 milionů a zisk osmi milionů

Popron Média nevlastní nemovitý majetek. Prodávaly se tak například ochranné známky, internetová doména Popron.cz, automobily a zásoby. Distributor nabízel i databázi s 760 tisíci kontakty na klienty. Aktivních zákazníků je ale výrazně méně, asi třicet tisíc.

Ještě před sedmi lety dosáhly tržby Popron Media 490 milionů a zisk osmi milionů. Firma kromě distribuce provozovala na přelomu tisíciletí vlastní obchod Popron.cz a distribuovala i produkci dalších hudebních vydavatelství. Po úspěšných letech 2002 až 2008 ale nastal obrat, zejména u zásilkové služby.

Nástup internetových obchodů, distribuce hudby a filmů v digitální podobě a ekonomické krize, která přiměla řadu lidí šetřit i na oblíbených cédéčkách, nakonec poslal firmu do insolvence a posléze konkurzu. Do řízení se podle aktuálních údajů správce přihlásily přes dvě stovky věřitelů s pohledávkami v celkové výši 166 milionů korun.