Manažeři Tesca jsou v klidu: benefity mají i v časech rekordních ztrát

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gordon Joly via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Výroční zpráva britského Tesca ukázala prohlubující se rozpor mezi výsledky firmy a odměnami manažerů. Firma se loni propadla do rekordní ztráty šesti miliard liber a navíc čelí vyšetřování kvůli svému kreativnímu účetnictví, které se snažilo výsledky nadhodnocovat. Nyní se ukazuje, že skutečné kondici firmy zřejmě neodpovídají ani odměny jejích manažerů.

Problém začíná už v komisi, která o odměnách rozhoduje. Její šéfka Deanna Oppenheimerová sice bydlí ve Spojených státech, „dojíždění“ se jí ale bohatě vyplatí. Za každé jednání, kterého se v Británii zúčastnila, dostala proplaceny cestovní výlohy ve výši osmi tisíc liber (307 tisíc korun), uvádí server ThisIsMoney.com.

Firma se brání, že jejich podstatnou část tvoří daňově odečitatelné položky, protože proplácení hotelů a letenek je považováno za benefit.

Manažerské výhody měly také například podobu doživotní slevy na nákup potravin pro bývalého generálního ředitele Philipa Clarka, ač jinak řídil vůz značky Ferrari. Výsledky firmy ale znamenají hrozbu toho, že Tesco již potraviny dlouho prodávat nemusí, jen loni prodělalo přes šest miliard liber. To je rekord nejenom v historii firmy, ale jedna z nejvyšších ztrát, jakou kdy britská společnost zaznamenala.

Vývoj akcií společnosti Tesco:

Současné vedení Tesca škrtá hlavně v plánech rozšiřování prodejen. Generální ředitel Dave Lewis, jenž ve funkci působí od září loňského roku, zrušil výstavbu 49 nových prodejen a ukončil provoz přibližně stejného množství nerentabilních poboček. Oznámil ovšem také zavření sídla firmy v Cheshuntu poblíž Londýna či propouštění vedoucích pracovníků.

Jeho působení ve funkci ale vyšlo firmu za první půl rok na přibližně čtyři miliony liber. Vydělal si celkem 590 tisíc liber (přes 22,6 milionu korun), na uvítanou ovšem dostal také 3,3 milionu liber (téměř 127 milionů korun) jako kompenzaci sumy, kterou by si vydělal na předchozí manažerské pozici v Unileveru.

Zeštíhlí Drastický Dave také Tesco?
Nový generální ředitel podniku Dave Lewis již v říjnu upozornil, že společnost Tesco, která je největším zaměstnavatelem v britském soukromém sektoru, má prostor k „zeštíhlení“. Tesco podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě přes půl milionu lidí, z toho více než 310 tisíc v Británii.
Lewis je známý jako „Drastický Dave“, a to kvůli snižování nákladů v britsko-nizozemském výrobci spotřebního zboží Unilever, kde dříve působil.
Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů. V Česku podle svých internetových stránek zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.