McDonald's přes noc „získal“ statisíce zaměstnanců. S nimi i možné potíže

Zaměstnanci McDonald's dostanou v USA novou zbraň proti svému chlebodárci

Zaměstnanci McDonald's dostanou v USA novou zbraň proti svému chlebodárci Zdroj: Martin Siebert, Euro

Američtí zaměstnanci řetězce rychlého občerstvení McDonald's budou patrně moci začít požadovat vyšší mzdy. Vládní právníci totiž rozhodli, že zaměstnavatelem stovek tisíců pracovníků není pouze konkrétní restaurace (přesněji její majitel-frančízant), nýbrž i celá korporace.

Aktivisté za zvýšení minimální mzdy ve Spojených státech si mohou mnout ruce. Šéf právního oddělení Národní rady pro pracovní vztahy Richard Griffin rozhodl, že korporace McDonald's nese část odpovědnosti za to, jak v jejích restauracích fungují vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. V důsledku toho by mělo být pro zaměstnance McDonald's podstatně snadnější než dosud zakládat odborové organizace a vyjednávat o zlepšení pracovních podmínek, především o výši mezd.

Griffinova instituce je v USA „nezávislým vládním úřadem“ a zabývá se právě otázkami pracovního práva a vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Konkrétním dopadem Griffinova rozhodnutí je například to, že pokud se jednotliví frančízanti (kteří jediní byli dosud považováni za zaměstnance) nedokážou se svými zaměstnanci dohodnout, padá na korporaci část odpovědnosti za vyřešení sporu.

McDonald's: Budeme bojovat

Odboráři tedy měli důvod k radosti, zatímco zástupci společností fungujících na principu frančízingu byli stejně pochopitelně rozladěni a hodlají se bránit. „Rozhodnutí povolit autorům nepoctivých pracovních stížností, aby jmenovali McDonald's jako svého zaměstnavatele, je chybné,“ nechal se slyšet Heather Smedstadová, viceprezidentka řečeného fastfoodového řetězce pro lidské zdroje. „McDonald's proti tomuto rozhodnutí bude na odpovídající platformě bojovat.“

„Pokud se zjistí, že restaurace porušují pracovní právo a že je to systémový problém, pak je zjevné, že by za to měla nést odpovědnost nejen frančíza, nýbrž také mateřská korporace,“ komentoval naopak vstřícně rozhodnutí Griffinova úřadu profesor Gary Chaison, který přednáší pracovní právo na univerzitě ve Wisconsinu.

Nejhůře placení zaměstnanci

McDonald's, v jehož 24 tisících amerických restauracích pracuje na čtvrt milionu zaměstnanců, je - stejně jako celá branže rychlého občerstvení – nechvalně proslulý nízkými platy, jimiž si nelze vydělat ani na skromné živobytí. Řadoví zaměstnanci fastfoodů jsou nejhůře placenými zaměstnanci v USA vůbec, když se pohybují těsně nad hranicí minimální mzdy (či přímo na ní) a obvykle dostávají jen poloviční úvazek.