Mercedes-Benz manipuloval cenami na čínském trhu, tvrdí Peking

Mercedes na autosalonu v Pekingu

Mercedes na autosalonu v Pekingu Zdroj: ctk/AP

Čínský antimonopolní úřad po bleskovém vyšetřování usvědčil německou automobilku Mercedes-Benz z umělého udržování vysokých cen náhradních dílů. Státní agentura Sin-chua, jež zprávu přinesla, však dosud nezmínila žádné sankce. Výrobce luxusních vozů, jejž vlastní německá skupina Daimler, se dostal do hledáčku antimonopolního úřadu (oficiálně zní jeho název Národní komise pro reformu a rozvoj) na popud automobilových dealerů a servisů.

Ti si stěžovali, že automobilka coby jediný výrobce náhrandích dílů na trhu udržuje ceny uměle vysoko - dokonce tak vysoko, že nahradit všechny díly náhradními by vyšlo dvanáctkrát dráž než koupě nového vozu.

„Je to typický případ vertikálního monopolu, v němž výrobce zneužívá své pozice k ovládání cen pro koncové uživatele, ať jde o náhradní díly, nebo o samotný servis,“ řekl Čou Kao, šéf pobočky komise v provincii Ťiang-su. Právě jeho úřad minulý týden udělal zátah v několika prodejnách a oblastní kanceláři automobilky v Šanghaji.

Zákon na cizince?

Podle zákona o hospodářské soutěži, jenž v roce 2008 prošel důkladnou zpřísňující obměnou, může firma usvědčená z manipulace cenami dostat pokutu až ve výši deseti procent svého ročního obratu. Žádné zprávy o tom, jaký trest si odnese Mercedes-Benz, však nebyly zveřejněny. Je proto také možné, že se Číňané spokojí pouze se snížením cen, jež pokládají za zmanipulované.

Ačkoli zákon ve své současné podobě platí již šestým rokem, případy razantního vymáhání jeho dodržování se objevují až letos. Na mušku si komise bere nejčastěji právě zahraniční firmy, od výrobců sušeného mléka až producenty spotřební elektroniky.

Vysoká pokuta pro Audi

Letos v létě se však úřad začal pouštět do velkých zahraničních automobilek. Vyšetřoval již Fiat a Chrysler i Audi; posledně jmenovaná firma, výrobce nejpopulárnější značky prémiových vozů v Číně, dostala pokutu ve výši 250 milionů jüanů, tedy něco přes 800 milionů korun.

Mluvčí Daimleru, jednoho z majitelů zhřešivší automobilky, řekl agentuře Reuters, že jeho firma s úřady ve vyšetřování plně spolupracuje, ale že nemůže situaci dále komentovat, protože případ není oficiálně uzavřen.