Miliardář Němec investuje do srbského Barrandova, chce ho přivést k životu

Developerská společnost Sebre miliardáře Petra Němce a Jana Fidlera koupila dvacetiprocentní podíl v dříve největších srbských filmových studiích Avala Film. Ateliéry vznikly v roce 1946 jako první svého druhu v poválečné Jugoslávii a byly považovány za rodinné stříbro. Po rozpadu jugoslávské federace se ale dostaly do potíží a posledních více než deset let se potýkaly s finančními potížemi zakončenými bankrotem.

Právě investice Sebre – jejíž výši firma neuvedla – má ateliéry o více než 40 tisících metrech čtverečních přivést zpět k životu. Na kompletní modernizaci studia a jeho zařízení hodlá v příštích třech až pěti letech vynaložit více než deset milionů eur, tedy přes čtvrt miliardy korun. To by mělo studia vrátit mezi hlavní centra filmové produkce v Evropě, kam do devadesátých let patřila.

Společnost Sebre bude navíc zodpovědná za řízení firmy. „Jedinou záchranou Avala Filmu je jeho modernizace a přenesení know how z fungujících evropských filmových studií, jako je například filmové studio Barrandov v Praze,“ uvedl k plánům předseda představenstva Sebre Jan Fidler. „Produkce nových filmů, stejně jako digitalizace těch starých je směr, kterým se chceme vydat,“ podotkl Petr Němec.

K tomu jim má dopomoci nejen finanční investice, ale i osoba Vladimíra Kuby, který právě barrandovským filmovým ateliérům šéfoval v letech 2006 až 2008. „Filmové studio Barrandov v Praze bylo v podobné situaci, jako je Avala, a dnes je zpět na špičce ve filmovém průmyslu. To stejné chceme pro Avala,“ uvedl Kuba.

Investice navíc přichází v době, kdy mnohé evropské země včetně České republiky zavádějí a postupně i zvyšují pobídky pro zahraniční filmaře. K nim od letošního dubna patří právě i Srbsko, které nyní nabízí zahraničním producentům navrácení dvaceti procent z uznaných nákladů na natáčení v této zemi. To je přitom stejná výše, jako nabízí Česko. Některé země ale již nabízejí i více, jako například Maďarsko či Francie.