Na sport dají peníze všechny loterijní firmy, většinu dostanou menší odvětví

Jiří Kejval, předseda ČOV

Jiří Kejval, předseda ČOV Zdroj: ctk

Jedenáctou a poslední loterijní firmou, která se zavázala přispět Českému olympijskému výboru (ČOV) darem v podobě čtvrtiny své letošní loterijní daně, se minulý týden stal Slot Group. Sdružení provozující především videoloterijní terminály pošle sportovcům do konce roku prostřednictvím ČOV 1,7 až dva miliony korun. Výbor a mládežnické oddíly osmi desítek sportovních odvětví v čele s fotbalem a hokejem by tak letos od loterijních firem měly získat 431 milionů korun.

Na účet sportovců zatím dorazily dvě třetiny této částky, zbytek přijde v poslední čtvrtletní splátce na konci roku. „Očekávaný součet za letošní rok ve výši 431 milionů korun je optimistická varianta, za kterou stojí pečlivá práce Ekonomické komise ČOV,“ uvedl předseda olympijského výboru Jiří Kejval.

Jednání s loterijními firmami trvala rok. „Získat provozovatele loterií a kurzových sázek a sportovní svazy – olympijské i neolympijské –, které tímto získávají prostředky pro neprofesionální sport, bylo zásadním předpokladem realizace. Jsme rádi, že sportování mládeže podporuje všech jedenáct loterijních společností u nás,“ zdůraznil Kejval.

Firmy mohou snížit daňové zatížení

Loterijní daň činí dvacet procent z rozdílu mezi tržbami a vyplacenými výhrami. Daň nahradila dřívější odvody na veřejně prospěšné účely, o kterých ale rozhodovaly samotné loterijní firmy, z nichž to část zneužívala. Od letoška ale mohou loterijní firmy snížit daňové zatížení o pět procentních bodů na patnáct procent, pokud těchto pět procentních bodů věnují jako dar na sport. Pro sportovce se tak peníze stanou vítanou náplastí poté, co po krachu Sazky v čele s Alešem Hušákem, kterou vlastnili, přišli o stamiliony ročně, jež Sazka na sport posílala.

Právo rozdělovat peníze dostal Český olympijský výbor. Jeho výkonný výbor se v březnu dohodl, že devadesát procent loterijních odvodů bude směřovat přímo do sportovních svazů. „Princip rozdělení těchto prostředků schválila i Národní rada pro sport při ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy,“ podotkl Kejval.

Dělení odvodů z loterijní daněDělení odvodů z loterijní daně | e15

Ve výsledku tak 39 procent ze shromážděných darů půjde na fotbal a hokej, 51 procent dostanou desítky menších sportovních odvětví a také paralympici a obec sokolská. Desetina vybraných darů bude použita na financování vlastních aktivit a projektů ČOV především v neorganizovaném sportu.

Robert Chvátal: Chci, aby se Sazkou hrál každý druhý Čech