Nakupujte přímo od výrobců, přesvědčují malé palírny

pálenice

pálenice Zdroj: ctk

Žádné kanystry, ani přidávání průmyslového lihu, zpracováváme pouze ovoce z vlastních sadů nebo od osvědčených drobných pěstitelů. Třeba takto nyní poutají na bezpečnost svých ovocných destilátů některé malé palírny. Tvrdí, že i ony doplácejí na současnou situaci vyvolanou metanolovou aférou.

„Kauza i její řešení se nás týká, přestože vyrábíme čistě přírodní produkt. To znamená, že nepřimícháváme do našich pálenek ani likérů žádný líh,“ zdůrazňuje šéf Bohdanečské palírny a moštárny Jan Kadlec. Dodává, že za svou jedenáctiletou historii palírna nekoupila jediný litr etanolu, natož metanolu, přestože by to výrazně zlevnilo konečný produkt.

Problém vidí Kadlec v tom, že úředníci kontrolují pouze oficiální výrobce, a to poměrně přísně. „Jenže problém s metylalkoholem vznikl u černých míchačů lihu a trestí vyrábějících za co nejnižší ceny alkohol z podřadných surovin, navíc samozřejmě nezdaněný,“ dodává šéf malé palírny. Očekává, že pokud bude stát vynakládat více úsilí v boji se svými nepřáteli než s těmi, kteří se snaží na trh dodat kvalitní produkt, z něhož navíc zaplatí spotřební daň a DPH, pročistí se trh. A to pomůže poctivým výrobcům. V Bohdanečské palírně, která provozuje ovocný lihovar, pěstitelské pálení a moštárnu, se za rok vyrobí deset tisíc litrů destilátů s certifikátem Kosher. Palírna je jednou z hlavních aktivit společnosti Zelená Bohdaneč, kterou vlastní rodina Jana Mičánka.

Stejně jako přední výrobci lihovin i malé legální palírny vidí za celou metanolovou kauzou selhání státu a jeho kontrolních orgánů. A poukazují, že v jiných případech je dozor státu nad bezpečností lihovin naopak přemrštěně nadstandardní.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno udělala rozruch kolem ovocných destilátů, které měly obsahovat nebezpečný ethylkarbamát. Mezi proviněnými jsme byli i my,“ připomíná Martin Žufánek problém s meruňkovicí od malé rodinné firmy. „Jedna šarže byla označena jako nebezpečná potravina, protože byla vyrobena z ovoce a obsahovala takové množství ethylkarbamátu, které se přirozeně vyskytuje v ovoci,“ namítá majitel rodinné palírny z Boršic u Blatice na Zlínsku.

Zdůrazňuje, že zjištěnou hodnotu přitom Evropská unie považuje za bezpečnou. „Ne tak čeští úředníci, kteří celé roky nechávali trh s padělaným alkoholem bez povšimnutí, řádných kontrol a bez postihů,“ dodává Žufánek.

Na pranýři potravinářské inspekce se jako nebezpečná potravina ocitla i slivovice z Bohdanče. Je potřeba říci, že u obou zmíněných výrobců se jednalo o jednotky litrů a překročení českých norem o desetiny miligramů. V obou případech by stejné destiláty podle norem běžných v EU byly naprosto vyhovující.

V jedné šarži kontrola zjistila 0,66 miligramů ethylkarbamátu v litru pálenky. České normy připouštějí limit 0,4 miligramů. „Ve většině evropských států je přitom limit minimálně dvojnásobný,“ informovala Bohdanečská palírna spotřebitele. Jsme hrdí, že vyrábíme čistě přírodní produkty. “ vysvětluje její šéf.

„Neplníme plastové barely či kanystry, největší objem láhve je 0,7 litru. Naše rodinná firma vyrábí jen to, co bychom si sami kdykoliv s chutí koupili, a co sami rádi pijeme, “ garantuje Žufánek. Své destiláty neprodává malá palírna ve večerkách, stáncích, ani v řetězcích. „Nemáme dokonce ani velkoobchodní ceník. Kvůli povaze našich nápojů pracujeme s marží ve výši procent, proto nás prodávají jen ti, kteří dokážou ocenit kvalitu a chuť a nejde jim jen o rychlý zisk,“ vysvětluje Žufánek.

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel. Více zde >>>