Naši pracovníci jsou už dnes spokojení, tvrdí Albert. Odbory si stěžují na nevzdělané manažery

Hypermarket Albert na pražském Chodově

Hypermarket Albert na pražském Chodově Zdroj: Albert

Před pěti lety vyšla reportáž investigativní novinářky Saši Uhlové, kde popsala možné porušení pracovněprávních předpisů v prostředí jedné z pražských prodejen Albertu. Nyní obchodní řetězec tvrdí, že jeho zaměstnanci jsou z velké většiny spokojení. Na sociálních sítích se ovšem dodnes objevují nespokojené komentáře bývalých a současných zaměstnanců v provozu – nejčastěji si stěžují na toxické manažery nebo nedostatek přestávek. Podle odborů se situace sice v posledních letech zlepšila, manažerům prodejen ale mnohdy chybí vzdělání.

Když si personalistka Magdalena Trojanová přes poledne vyběhla koupit oběd do Alberta, místo obvyklých zdvořilostí při placení u pokladny se stala svědkyní nepříjemné scény. O zážitek se podělila na sociálních sítích. „Pokladní, u které jsem platila a kterou na svých nákupech často vídám, se právě v mé přítomnosti a dost nevybíravým způsobem od své nadřízené dozvěděla, že nebude mít pauzu na oběd, a vlastně ani žádnou jinou pauzu v rámci celé směny, protože dnes přišlo do práce málo lidí,“ popisuje Trojanová na své stránce na LinkedInu.

Od pracovnice se dozvěděla, že sedí na pokladně už od rána a po poledni, kdy měla přestávku mít, jí pauzu zrušili. „Údajně si stačila koupit pití a rohlík a rychle se vrátila na pokladnu, kde bude až do večera. Když se jí to nelíbí, prý může jít. Dovolání nemá nikde – u nadřízené, na vedení, ani u odborů,“ líčí.

Jak napsat životopis?

Video placeholde
• Videohub

Medvědí služba

Na případ reagoval i personální ředitel Albertu Ctirad Nedbálek. „Případ jsme prošetřili a zjistili, že došlo spíše k nedorozumění a také k překročení pravomoci jiné kolegyně, která vlastně ani není nadřízenou dané zaměstnankyně. Předmětem diskuze nebylo, zda přestávka ano, nebo ne, ale zda je možné 30minutovou přestávku rozdělit na dvě patnáctiminutové přestávky,“ komentoval příspěvek.

V soukromých zprávách Trojanová později s manažerem obchodu řešila, jaké kroky firma a konkrétní obchod podnikl. „Bylo mi dokonce přislíbeno, že se mi ozve další ještě výše postavená manažerka – k tomu ale nikdy nedošlo a předpokládám, že již nedojde,“ uzavírá personalistka.

Příklad na LinkedInu považuje Nedbálek za případ nepovedené komunikace, kdy se zaměstnanci nedokázali domluvit na tom, kdo na co nárok má, a na co nemá. „Bohužel jedna taková věc, která proběhne éterem, vytvoří tisíckrát větší dopad než to, že dalších patnáct tisíc zaměstnanců odpracovalo v pohodě, měli pauzu, ale o tom nikdo nenapíše,“ dodává během rozhovoru.

Tím mimo jiné odkazuje i na reportáž Saši Uhlové, která odhalila tehdejší stres panující na prodejnách a dlouhé hodiny bez přestávek kvůli nedostatku personálu. „Troufnu si říct, že situace v roce 2017 nebyla zdaleka tak dramatická, jak ji vykreslila paní Uhlová. Reportáž udělala celému retailu medvědí službu. Dala retailu nálepku jednoho z nejhorších míst pro práci,“ konstatuje personální ředitel, ovšem připouští, že situace na prodejnách byla před pěti lety výrazně horší než dnes.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!