Natland rozjede lahůdkářskou franšízu Paukert. Krachlou firmu prodal

Lahůdkářství Jan Paukert na pražské Národní třídě

Lahůdkářství Jan Paukert na pražské Národní třídě Zdroj: Raub David/Food

Investiční skupina Natland se zbavila zkrachovalé firmy Jan Paukert lahůdkářství, která má v pronájmu stejnojmenný legendární podnik na pražské Národní třídě. Firmu prodala za jednu korunu jejímu jednateli Milanu Heidlerovi. Ochrannou známku Jan Paukert si ale skupina ponechala a hodlá s ní ještě letos rozjet franšízový řetězec lahůdek a bister.

„Aktuálně už jednáme s řadou zájemců napříč celou Českou republikou a předpokládáme, že první z provozů založených na tomto novém konceptu by mohl být licencován už v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku,“ upřesnil pro E15.cz mluvčí Natland Group Pavel Lukeš.

Franšíza by podle Lukeše měla udržet tradiční značku Jan Paukert na trhu a současně jí dát moderní kabát. „Podnikatelé, kteří získají licenci, budou mít při dodržení striktních pravidel možnost provozovat pod touto značkou buď prodejnu lahůdek, nebo bistro,“ dodal mluvčí.

Krize na Národní

Natland převzal pronájem slavného lahůdkářství včetně práv na užívání ochranné známky v prosinci 2012. Letos se ale podnik ocitl v hluboké krizi. Nejdřív spadl do insolvence, dědicové mu pak v závěru ledna vypověděli z Paláce Paukert na Národní nájem a v únoru Státní zemědělská a potravinářská inspekce lahůdkářství kvůli porušení hygienických předpisů uzavřela.

Rodina Paukertových nakonec ale ostré spory s Natlandem překvapivě ukončila a dědička značky Hana Paukertová koncem března v médiích oznámila pokračování spolupráce. Franšízový koncept tak vzniká po dohodě Natlandu s Paukertovými.

Prodej za korunu

Zásadní změny se udály také se zkrachovalou společností Jan Paukert lahůdkářství, která podnik na Národní provozuje. Kromě toho, že si zkrátila název na JPL, Natland firmu za jednu korunu převedl na jejího jednatele Milana Heidlera. Podle Lukeše prý Heidler firmu vede jako svůj osobní projekt a Natland byl jen finančním partnerem, který držel 100procentní podíl coby formu zajištění úvěrového financování.

„Protože se však společnost JPL dostala do úpadku, Natland Group přihlásila v rámci insolvenčního procesu své pohledávky. Držení obchodního podílu coby zajištění financování přestalo být pro skupinu relevantní a tomu odpovídá i symbolická cena za prodej podílu,“ vysvětlil Lukeš. Natland si však ponechal práva na známku, nyní je podle Lukeše drží jeho dceřiná firma Tyfery.

Reorganizace u soudu prošla

Městský soud v Praze také povolil reorganizaci JPL. Při ní dlužník může pokračovat v činnosti, musí však dodržovat reorganizační plán na ozdravení provozu a vypořádaní s věřiteli.

Zatím není jasná budoucnost dosud uzavřené provozovny na Národní třídě, kterou má stále pronajatou nyní Heidlerova firma JPL. „Jednáme s vlastníkem Paláce Paukert o koncepci rekonstrukce prostor tak, aby byly důsledně stavebně odděleny prostory provozovny od zázemí. Další možnosti se budou odvíjet od těchto úprav,“ nastínil plány společnosti pro E15.cz Milan Heidler.

Podle něj na průběhu rekonstrukce pak závisí i termín znovuotevření. Heidler nicméně zdůraznil, že zkrachovalá společnost musí v rámci insolvenčního řízení nejdřív úspěšně projít první fází reorganizace.

Téměř stoletá tradice
Tradice pražského Paukertova lahůdkářství sahá až do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Zásoboval i rodinu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Paukert je považován za vynálezce českého chlebíčku.
V roce 1952 komunisté lahůdkářství znárodnili, v roce 1991 dům na Národní třídě získal v restituci zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. Rodinný podnik převzal po Janu Paukertovi jeho nevlastní syn Richard Švec. Ten je spolu se svým synem Jakubem jednatelem firmy Palác Paukert, která spravuje ochranné známky i dům patřící 76leté Haně Paukertové.
Richard Švec v červnu 2008 prostory lahůdkářství pronajal firmě Le terroir groupe, ta pak v prosinci 2012 pronájem včetně licenčních smluv na ochranné známky Jan Paukert převedla na Natland Group. Skupina podnik a související cateringové služby provozovala skrze společnost Jan Paukert lahůdkářství. Značku Jan Paukert používala i pro jiné restaurace, například ve Žlutých lázních nebo v golfovém areálu na Zbraslavi.

Jan Paukert: Legenda o chlebíčku