Nechvalný rekord: Evropští kontroloři odhalují stále více závadného zboží

Mezi nejčastější nebezpečné výrobky odhalené kontrolory v EU patří hračky. Tato panenka například obsahuje zakázané ftaláty

Mezi nejčastější nebezpečné výrobky odhalené kontrolory v EU patří hračky. Tato panenka například obsahuje zakázané ftaláty Zdroj: Rapex

Jedovatá kuličková pera, smrtelně nebezpeční plyšoví medvídci či výbušné sifony na výrobu šlehačky. To je jen krátký výběr z celkových 2435 výrobků, jejich prodej na evropském trhu loni zakázali unijní kontroloři. Rok 2014 tak byl co do počtu závadného zboží rekordní.

Počet výrobků stažených z trhu Evropské unie loni stoupl o tři procenta, čímž dosáhl nejvyšší hodnoty o založení celounijního systému rychlého varování Rapex v roce 2003.

Závažné výhrady měli kontroloři nejčastěji k hračkám, které tvořily 28 procent všech zákazů. Následovaly s 23 procenty oděvy a další textilní výrobky, na třetím místo skončila spotřební elektronika.

Mezi nejčastější rizika patřilo nebezpečí úrazu, chemická závadnost nebo hrozba udušení. Některé výrobky mohly uživatele uškrtit či ho zasáhnout elektrickým proudem.

Kategorie zboží s nejvíce prohřeškyKategorie zboží s nejvíce prohřešky | Rapex

Většina nebezpečného zboží, celých 64 procent, pocházela z Číny. To ovšem neodráží je nižší kvalitu výroků ale i velké množství zboží putující do EU od tamních výrobců. Od evropských producentů pocházelo 14 procent závadných výrobků, z toho plné tři čtvrtiny z Německa.

V rámci systému Rapex informují příslučné úřady jednotlivých členských států své zahraniční kolegy o nálezech závadného zboží. Aktivita jednotlivých kontrolních institucí se přitom výrazně liší. Plná polovina hlášení loni přišla z pěti zemí – Maďarska, Německa, Španělska, Francie a Kypru. Zatímco z Maďarska loni do systému přibylo 291 hlášení, z Česka to byla necelá polovina a například Irsko zadalo jen devět varování.

Počty hlášení v systému RapexPočty hlášení v systému RapexPočty hlášení v systému Rapex | Rapex

Čtete také: