Nemocniční lékárny doplatí na zveřejňování smluv v registru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Pružné objednávání drahých léků on-line i rychlé objednávky patrně padnou za oběť novým povinnostem, které připadnou lékárnám. Podle analýzy ministerstva zdravotnictví hrozí, že se nemocnice dostanou kvůli registru smluv do potíží při objednávání léků.

V registru se mají od července zveřejňovat všechny nákupy nad padesát tisíc korun. Výklad právníků zní: dokud není objednávka léku zveřejněna v registru, je neplatná, a nemocnice by neměla léky převzít. Závažný problém spočívá už v tom, že by všechny smlouvy nad zmíněnou částku měly být písemné.

„Nemocnice dnes využívají k rychlému objednání léčiv webové nákupní portály. To by nadále nebylo vždy možné,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar. Nemocnice se obávají, že budou muset změnit dosud pružný systém objednávek a podstatně zvýšit skladové zásoby léků. To se prodraží.

Těžko také budou řešit situaci, kdy se objednává obratem přípravek pro konkrétního urgentního pacienta na sál.
„V rámci toho, jak je zákon napsaný, žádné řešení nevidím,“ sdělil Michal Hojný, vedoucí lékárník IKEM a člen vedení komory lékárníků.

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík před časem prohlásil, že registr smluv může ohrozit pacienty. „Je to absurdní záležitost, která má jediné řešení v nákupu léků na sklad za tři sta milionů,“ řekl Deníku.

Navíc dodavatelé možná některé přípravky zdraží, když budou muset cenu zveřejňovat. Autor zákona poslanec Jan Farský (STAN) odmítá měnit normu kvůli nemocnicím. „Jen se hledá důvod, jak to nemá jít,“ míní. „Není to důvod k novelizaci, lze to řešit technicky,“ uvedl.

Další problém je, že státní a krajské nemocnice budou znevýhodněny vůči privátním zařízením. Soukromé subjekty nebudou muset smlouvy zveřejňovat. S návrhem, jak nemocnicím umožnit fungování při zachování registru smluv, chce rezort zdravotnictví přijít během několika týdnů. „Pracujeme na variantách možných řešení,“ sdělil Policar.

Výjimky z registru požadují Budvar i Česká televize
Novelu registru smluv už připravuje ministerstvo zemědělství, měla by vyjmout z povinnosti zveřejňování Budějovický Budvar. Státní pivovar argumentuje tím, že by jej registr uvrhl do ztráty půl miliardy korun ročně. Proti registru se ozvala rovněž Česká televize. Zveřejňování cen by jí způsobilo potíže například při nákupu práv ke sportovním akcím. Z povinnosti zveřejňovat smlouvy je již vyňata polostátní skupina ČEZ. Povinnost jinak platí pro všechny úřady a státní organizace.