Obchody nezaznamenaly zákaznické nájezdy na tvrdý alkohol

Ilustrační foto (Foto: ČTK)

Ilustrační foto (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Obchody ani dnes zatím nezaznamenaly mimořádný zájem lidí o nákup tvrdého alkoholu, který se postupně vrací na regály. Obchodníci dále doplňují svůj sortiment o lihoviny vyrobené po 1. lednu 2012, které potřebují takzvaný rodný list. Tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012 začaly obchody prodávat v pátek.

„Vystavili jsme další zboží s rodným listem, šlo jak o alkohol od tuzemských výrobců jako Stock či Jan Becher, tak například o dovážené lahve whisky,“ řekl mluvčí řetězce Tesco Jan Dvořák. Vystavení celého sortimentu v regálech podle něj stále zůstává otázkou několika dní.

Zájem o lihoviny v obchodech je prý standardní. „Nedá se říci, že by lidé vzali regály útokem,“ upozornil Dvořák. Podobně je na tom řetězec Kaufland. „Situace je klidná, žádná mimořádná poptávka není. Panuje spíše opatrnost,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Policie spolu s hygieniky kontroluje nejen prodejce, ale také restaurace a bary i po ukončení prohibice; nyní se ale zaměřuje na to, aby byl nabízený alkohol vyrobený před rokem 2012, nebo aby měly lahve nové kolky.

Od čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici kvůli otravám metylalkoholem možné prodávat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu bude doklad původu třeba. Na pultech prodejen by se mohla objevit zhruba třetina alkoholu, který byl stažen z prodeje kvůli vládnímu zákazu. Podle dostupných informací je ve skladech zadržováno zhruba 21 milionů litrů tvrdého alkoholu, do prodeje by tedy mohlo být uvolněno zhruba sedm milionů litrů.