Opozice chce zacílit opatření proti zneužití tržní síly i na dodavatele

Hypermarket

Hypermarket Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Opatření proti zneužití významné tržní síly by se měla týkat nejen odběratelů, hlavně obchodních řetězců, ale i jejich dodavatelů. Ve Sněmovně to dnes ve druhém čtení novely zákona o významné tržní síle navrhli někteří opoziční poslanci. Zákon v nynější podobě má chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Vládní novela, kterou se poslanci zabývají, má jeho ustanovení vylepšit.

Sněmovna dnes druhé čtení z časových důvodů nedokončila, protože poslanci na 19:00 zařadili druhé čtení loterijní novely poslance ANO Jana Volného. Není jasné, kdy se k projednávání novely o významné tržní síle vrátí.

Poslanec TOP 09 František Laudát předložil pozměňovací návrh, aby se pravidla proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele, například na prodejní aliance, a nikoli jen na odběratele. Obdobný návrh vznesla Olga Havlová (Úsvit).

Laudát argumentuje tím, že na tuzemském trhu mohou mít významnou tržní sílu i dodavatelé a mohou ji také zneužívat. „Zejména na českém trhu se vyskytují i dodavatelé, kteří zcela jistě disponují významnou tržní silou, kterou můžou zneužívat,“ uvedla Havlová.

Podmínky dodavatelů

Zejména v případě malých a středních obchodníků si podle Laudáta někdy dodavatelé kladou podmínky na odběr minimálního množství zboží i na současný odběr jiného zboží. Taková podmínka by pak byla podle jeho návrhu zneužitím významné tržní síly.

Významnou tržní sílu by podle obou poslanců měli například dodavatelé s obratem vyšším než miliarda korun za poslední rok.
Zemědělský výbor doporučil, aby se zakázaným zneužitím významné tržní síly stalo nově také provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

Podle ministerstva zemědělství je současná praxe někdy taková, že odběratel si může kdykoli vyžádat audit, který předem ohlásí, ale audit platí dodavatel. Jde přitom o desítky tisíc korun. Ministerstvo soudí, že audity jsou zbytečné, protože výrobce kontrolují již státní orgány, navíc si firmy obnovují každoročně mezinárodní certifikáty.

Slušní nebudou mít problém

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že kdo se chová na trhu férově, nebude mít s tímto zákonem problém. Novelu dnes hájil i jeho stranický předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek. V reakci na výtky pravice řekl, že si nemyslí, že by bylo něco socialistického nebo levicového na tom, pokud se nastaví pravidla tam, kde trh selhává.

Vládní předloha mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže reaguje zejména na to, že obchodní řetězce nacházejí stále nové formy chování vůči dodavatelům, které nelze nazvat jako férové.

Pravice zákon i jeho novelu kritizuje. „Dojde ke zdražení potravin, dojde k vymýcení řady podnikatelských subjektů z trhu,“ řekl bývalý ministr zemědělství a poslanec Petr Bendl (ODS).