Paradox: Havárie Concordie vedla k rekordnímu nárůstu zájmů o plavby

havárie lodi Costa Concordia

havárie lodi Costa Concordia Zdroj: profimedia.cz

Zájem Čechů o plavby na výletních lodích od lednového ztroskotání lodě Costa Concordia u břehů Itálie roste. V letošním roce vyjelo na plavbu výletní lodí rekordních 15 tisíc Čechů, meziročně o 15 procent víc. "Paradoxně pomohla tomuto odvětví nedávná nehoda italské výletní lodi Concordia a lidé se o tomto způsobu trávení volného času více dozvěděli. Letadlem se po 11. září také lidé létat nebojí," komentoval to zástupce cestovní kanceláře Polster & Pohl v Česku Marek Vítovec.

Poptávka po plavbách se letos zvýšila o pětinu. Za rostoucím zájmem je podle cestovek také pokles cen. Například cestovní kancelář Polster & Pohl v Česku zaznamenala meziročně třetinový nárůst prodeje.

„Češi kupují u naší cestovní kanceláře meziročně o 35 procent těchto zájezdů více a celkový růst trhu odhaduji na 10 až 20 procent za rok. Nacházejí tak zajímavou alternativu k exotické dovolené,“ uvedl Vítovec. Podle odhadu poradenské společnosti Mag Consulting poroste poptávka stejným tempem i v příštím roce.

Výletní lodě už nejsou jen pro snoby

Zatímco před deseti lety byla podle Vítovce cesta na obří výletní lodi symbolem luxusu a okázalosti, dnes se z ní stává běžný způsob trávení dovolené.

Češi podle Vítovce nejraději volí plavbu po Středozemním moři, lákají je italská či španělská historická města, nebo na druhé straně africké Maroko a také řecké ostrovy. Kromě plaveb po Středozemním moři patří mezi populární také plavby po Rudém moři a Karibik.

havárie lodi Costa Concordiahavárie lodi Costa Concordia | profimedia.cz

„Tato forma cestovního ruchu je vysoce rezistentní vůči hospodářským krizím a negativním dopadům současného socio-ekonomického vývoje,“ uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Zatímco v roce 2008 cestovalo na okružních plavbách kolem Evropy na 4,4 milionu Evropanů, v roce 2012 to bude až sedm milionů.

Za posledních pět let tak počet pasažérů na výletních lodích vzrostl o zhruba 2,6 milionu s průměrným ročním nárůstem necelých 10 procent. Nejvíce turistů dopřávajících si tyto plavby pochází z Velké Británie, Německa a Itálie. Téměř dvě třetiny z nich směřují své cesty do Středozemního moře.