Plán B: pražský odpad dostane na starost TSK

Pražské služby (ilustrační foto)

Pražské služby (ilustrační foto) Zdroj: Prazske sluzby

Tahanice kolem Pražských služeb zdaleka neskončily. Radní Jiří Vávra (TOP 09) nevzdal boj o přidělení zakázky na svoz a likvidaci odpadu městské firmě napřímo bez tendru ani poté, co jeho plán na úplné ovládnutí Pražských služeb městem předminulý týden ztroskotal. Navrhuje, aby zakázku dostala od města společnosti Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK).

TSK by si pronajmula potřebná zařízení (tedy především svozové vozy a spalovnu) od Pražských služeb. TSK je totiž na rozdíl od Pražských služeb ve stoprocentním vlastnictví města a to je základní podmínkou proto, aby radnice mohla zadat zakázku tzv. in–house. I tento postup ovšem není bez rizik.

Město se v minulých týdnech horečnatě pokoušelo vykoupit zhruba 23 procent akcií, z nichž největší podíl – 19,3 procenta – držela kyperská firma Northward Holdings Limited. Ta měla od města inkasovat přes 800 milionů korun. Ačkoliv se vyjednávání o obchodu odehrála na její popud, firma s neznámými vlastníky (spekuluje se o PPF, za firmu jednal Karel Pražák) na poslední chvíli z transakce vycouvala a tím strategický plán Vávry pohřbila. Oficiálně kvůli tomu, že jeden z minoritních akcionářů napadl kroky Pražských služeb u soudu.

Podíl v Pražských službách nakonec prostřednictvím odpadové firmy AVE CZ získal holding EP Industries, jehož majoritním vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Ten mimochodem spoluvlastní s městem také Pražskou teplárenskou.

Praha je tak nyní ve svízelné situaci – smlouva na obhospodařování popelnic s Pražskými službami vyprší s koncem října. A řádnou soutěž už magistrát zúřadovat rozhodně nestihne. Pak už přichází v úvahu jen jednací řízení bez uveřejnění, kterému se s oblibou věnuje v posledních letech policie.

Plán s TSK má svá rizika

Právě tomu by měla nová konstrukce s TSK zabránit. Jenomže i tento postup skýtá rizika. Přiznává je i samotná důvodová zpráva pro radu města, která by se měla materiálem zabývat toto úterý. Minoritní akcionář by mohl podle ní napadnout zejména výši pachtovného, kterou má určit znalecký posudek. Radnice už od konstrukce s pachtem, který byl součástí i prvního plánu (divizi svozu si měla původně propachtovat městská společnost Trade Centre Praha), ostatně sama jednou ustoupila. A je velkou otázkou, jak se k chystaným krokům postaví současný největší minoritní vlastník Pražských služeb – odpadová společnost AVE.

„Věříme, že se nám nyní podaří vyjednat s hlavním městem Prahou takové řešení, které zabrání kolapsu Pražských služeb a zajistí nastavení efektivního systému svozu a likvidace odpadu v hlavním městě,“ uvedl člen představenstva EP Industries Jiří Nováček ke koupi podílu od NHL. Právě společnost AVE měla totiž v rámci transakce přijít o metropolitní zakázky. V případě in-house zadání zakázky jí totiž musí městská firma vykonávat vlastními silami a AVE sváželo odpadky ze čtyř velkých městských částí jako subdodávku pro Pražské služby.

Právě AVE proti postupu Prahy v minulých týdnech hlasitě vystupovala a upozorňovala, že Pražské služby nezvládnou od listopadu zajistit svoz samy. Musí proto nakoupit 50 kukavozů, 36 tisíc nádob a nabrat desítky popelářů, což by firmu stálo minimálně 300 milionů. AVE už také podala podnět u antimonopolního úřadu.

Čtyřletý problém

Problém s Pražskými službami a zadáním zakázky na svoz a likvidaci odpadu řeší Praha už bezmála čtyři roky. Obří tendr na zajištění odpadů v Praze byl jedním z důvodů rozpadu koalice ODS a ČSSD, rozbroje panovaly z tohoto důvodu také mezi TOP 09 a ODS. Za tu dobu změnil klíčový minoritní podíl ve firmě čtyřikrát majitele a město si nechalo na jeho ocenění zpracovat několik posudků. Ocenění se pohybovala mezi 350 a 750 miliony korun. Že podíly vykoupí samy Pražské služby za zhruba miliardu, schválila TOP 09 za pomoci ČSSD letos v květnu. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) pro transakci nehlasoval.