Po silném dubnu slabý květen, vývoz z České republiky i dovoz vázne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zahraničnímu obchodu České republiky se v květnu příliš nedařilo, vývoz meziročně klesl o 0,8 procenta a dovoz o 3,7 procenta. Přesto skončil v přebytku 28,8 miliardy korun, což je meziročně o 6,7 miliardy korun více. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Po silném dubnu jsou květnové výsledky v zahraničním obchodě jednoznačným zklamáním. Meziroční pokles objemu exportu ještě zvýrazňuje fakt, že koruna meziročně oslabila proti euru, takže v eurovém vyjádření dosahuje pokles exportu skoro tři procenta,“ uvedl analytik UniCredit Bank Czech Republic Pavel Sobíšek.

Dařit se podle něj přestalo i v exportních teritoriích, které dříve vykazovaly odolnost vůči globálním problémům, a to v Německu a Rusku. Za výpadkem podle Sobíška stojí skupina strojů a dopravních prostředků, která je pro český průmysl mimořádně důležitá.

„Drobnou náplastí z hlediska české ekonomiky může být skutečnost, že se citelně zvýšil přebytek obchodu v metodice HDP. Za první dva měsíce druhého čtvrtletí činí zvýšení přebytku již 15 miliard korun, což naznačuje obnovení mezikvartálního růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí,“ zmínil Sobíšek.

Dodal, že zlepšující se předstihové ukazatele v průmyslu zároveň dávají šance na zvýšení dynamiky exportu v dalších měsících.

Zahraniční obchodZahraniční obchod

Podle analytika Raiffeisenbank Václava Franče trh očekával u zahraničního obchodu přebytek 29,3 miliardy korun, Raiffeisenbank pak 26 miliard korun. „Celkově bych hodnotil květnový výsledek obchodní bilance spíše neutrálně - mírné pozitivní překvapení z hlediska celkového výsledku, tempa růstu importů a exportů pak byla v souladu s naším očekáváním,“ konstatoval. Po rychlých tempech růstu v dubnu se podle něj určitá korekce dala očekávat.

„Celkově i nadále zůstane vnější rovnováha silnou stránkou naší ekonomiky. Tento rok očekáváme přebytek obchodní bilance 314 miliard korun,“ poznamenal Franče.

Dovoz v květnu klesl u minerálních paliv, naopak dovoz ropy vykázal nárůst. Dovoz zemního plynu byl nižší. Přebytek meziročně vzrostl u polotovarů a materiálů, průmyslového spotřebního zboží, strojů a dopravních prostředků, surovin a nápojů a tabáku. Pokles deficitu byl zaznamenán u minerálních paliv a chemických výrobků. Schodek obchodu se tak prohloubil pouze u potravin a živých zvířat.