Pojišťovny vyplatí klientům cestovek náhradu jen ve sjednané výši

Turisté v Římě (ilustrační foto)

Turisté v Římě (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Andiel Juvertson via Flickr

Pojišťovny zřejmě nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při odškodnění klientů cestovních kanceláří. Počítá s tím senátní úprava novely o cestovním ruchu, kterou dnes jednomyslně schválili poslanci. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Původní sněmovní verze novely pojišťovnám určovala, aby hradily nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře bez ohledu na limit pojištění. Pojišťovny by ovšem za této podmínky nemohly v pojištění pokračovat, nezískaly by totiž zajištění. Kvůli tomu už začaly cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu. Cestovní kanceláře by zase bez povinného pojištění nesměly prodávat zájezdy.

Pojišťovny by podle přijaté úpravy měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo v případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, minimálně 30 procent těchto tržeb v předchozím roce. Cestovní kanceláře budou muset během trvání pojištění udržovat limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky jejich zákazníků.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) zdůraznila, že změna zavádí spoluodpovědnost pojišťovny za stanovení správné výše limitu pojistného plnění, odpovědnost za dodržování jeho správné výše ale bude jen na cestovní kanceláři.

Pozdní informace

Úprava zohledňuje to, že pojišťovny získávají informace o hospodaření cestovní kanceláře se zpožděním a nemohou tedy nést odpovědnost za to, jestli je limit pojištění vždy určen tak, aby mohly být nároky klientů cestovní kanceláře v případě jejího úpadku uspokojeny.

Šlechtová počítá se vznikem garančního fondu cestovních kanceláří, který má být vytvořen s ohledem na evropskou směrnici do roku 2017. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury by zákon o fondu měl být předložen dříve. Senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) při obhajobě senátní verze před poslanci doporučoval, aby do tohoto fondu přispívaly nejen cestovní kanceláře, ale také pojišťovny, protože je to v jejich zájmu.

Nutná informace

Norma i po úpravách stanoví, že cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Cestovní kanceláře budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů. Budou muset pojišťovnám každý měsíc dodávat údaje o počtu cestujících a prodaných zájezdů, o celkové ceně prodaných zájezdů nebo o výši záloh a tržeb za zájezdy.

Na českém trhu nyní je celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří, které prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard korun. Pojišťoven, mezi jejichž klienty jsou cestovní kanceláře, je podle Šlechtové šest.