Pracovní doba 19 hodin: továrna v Bangladéši šije i pro Lidl

Prodejna Lidl

Prodejna Lidl Zdroj: Martin Pinkas, Euro

„Lidl je levný“, hlásal dříve používaný slogan jednoho z nejpopulárnějších obchodních řetězců v Česku. Aby německá firma dosáhla nízkých cen, nechává si své zboží šít v Bangladéši. Přinejmenším jeden z místních dodavatelů přitom své zaměstnance nutí pracovat v mnohahodinových směnách.

„Je půlnoc a já ležím v dodávce v zapadlých uličkách Dháky v Bangladéši. Jsem před továrnou vyrábějící oblečení pro západní supermarket. Uvnitř vidím desítky zaměstnanců. Jsou tam od sedmi ráno,“ popsal své zkušenosti reportér BBC.

Takřka nekonečná směna se protáhne až do 2:30 druhého dne, trvá tedy 19 a půl hodiny. Jeden ze zaměstnanců přiznává, že si během takové směny vydělá v přepočtu 60 korun. Zpět v práci musí být opět v sedm hodin ráno. „Cítím se špatně a špatné je i moje zdraví. V posledních dvou týdnech jsme měli osm směn, jako je ta dnešní,“ dodává.

Falšované dokumenty vytvářejí dojem bezúhonnosti

Továrna, o které je řeč, patří společnosti Ha Meem Sportswear a mimo jiné vyrábí oblečení pro německý řetězec Lidl. Reportér BBC ji později navštívil a vydával se za zástupce fiktivní britské oděvní společnosti. Manažeři mu předvedli hodinové výkazy zaměstnanců dokládající, že továrna zavírá každý den v 17:30. Zákazník ze západu může nahlédnout i do dalších přesvědčivých dokumentů dokazujících, že firma své zaměstnance nezneužívá.

Podle Kalpony Akter z Bangladéšského centra dělnické solidarity je falšování dokladů kvůli zákazníkům ze západu běžnou praxí. „Majitelé továrny vedou dvojí knihy. Jedny pro zákazníky, druhé pro zaměstnance. Takzvané audity obchodních řetězců skutečně nefungují,“ říká. Ha Meem Sportswear se tak mimo jiné pyšní certifikátem americké organizace Worldwide Responsible Accredited Production, která se zabývá prověřováním pracovních podmínek zaměstnanců továren po celém světě.

Český Lidl vyčkává

„Zásadně odmítáme jakoukoli formu dětské práce a porušování lidských a pracovních práv při výrobě našeho zboží,“ uvedla pro E15.cz mluvčí českého Lidlu Jitka Vrbová. Firma nepotvrdila, zda s Ha Meem Sportswear spolupracuje či zda se její zboží mohlo dostalo i do Česka. „Nejprve čekáme na oficiální odvysílání reportáže BBC, abychom mohli učinit patřičné závěry a zanalyzovat situaci,“ dodala. Zboží „Made in Bangladesh“ nicméně v rámci různých prodejních akci nabízí i český Lidl.

Centrála Lidlu v německém Neckarsulmu považuje zjištění za „znepokojivá“. „Prosazení změn si ale vyžádá čas a představuje výzvu nejen pro Lidl, ale pro všechny aktivní obchodní řetězce,“ uvedla firma. Dodává, že do zlepšení podmínek zaměstnanců bangladéšských továren investovala v přepočtu 180 milionů korun.

Mizivé mzdy a všudypřítomné riziko

Bangladéš patří mezi největší výrobce oblečení na světě, zaměstnanci místních továren patří mezi nejhůře placené na světě. Většina z nich pracuje za minimální mzdu, kterou vláda v roce 2010 po týdny trvajících protestech zvýšila na 3000 taka (750 korun). Vládní komise nyní zkoumá návrh na zvýšení nejnižší možné mzdy na 8200 taka, tedy asi 1950 korun za měsíc.

Bangladéšské továrny jsou nechvalně proslulé svou chabou bezpečností, která způsobuje neustálé nehody. Při dubnovém zřícení budovy na předměstí hlavního města Dháka, ve které sídlilo pět výrobců oděvů, zemřelo nejméně 1133 lidí. O pět měsíců dříve si požár v jiné textilce vyžádal nejméně 112 obětí.

Zeď s popisem nezvěstných po kolapsu Budova Rana Plaza v Bangladéši, jejíž zřícení si vyžádalo více než 1100 obětíZeď s popisem nezvěstných po kolapsu Budova Rana Plaza v Bangladéši, jejíž zřícení si vyžádalo více než 1100 obětí | CC BY 2.5: Sharat Chowdhury - Wikimedia CommonsZeď s popisem nezvěstných po kolapsu Budova Rana Plaza v Bangladéši, jejíž zřícení si vyžádalo více než 1100 obětí