Přivedl ke krachu tři slevové portály, nyní spoluvlastní další

Nový slevový portál Balza.cz

Nový slevový portál Balza.cz Zdroj: Balza.cz, repro E15

Na českém trhu se v nedávné době objevil (a vzápětí také odmlčel) nový slevový portál s názvem Balza.cz. Poloviční podíl v něm vlastní podnikatel Daniel Hutník, který má za sebou hned tři zkrachovalé slevové portály a s nimi i desítky nespokojených obchodních partnerů.

Portál Balza.cz se měl specializovat na zájezdy, cestování a pobyty. Před letošním létem nabízel několik zájezdů. Později se však služba odmlčela a v současnosti (k 25. 11. 2014) žádné služby nenabízí.

Web provozuje firma Silicon River s.r.o., která vznikla koncem dubna 2014. Společníkem s polovičním podílem v nově založené společnosti je podnikatel Daniel Hutník, někdejší spoluvlastník a jednatel společnosti Kolektiva. Ta provozovala slevové portály Megasleva.cz, BonyBony.cz a MyDeals.cz. Jak kdysi zmínil server Lupa.cz, poslední jmenovaný portál patřil ještě v roce 2011 k nejsilnějším na českém internetu. I přesto všechny tři weby v září 2013 zkrachovaly.

Jednatel a druhý podílník Silicon River Antonín Bouchal jakékoli aktivity a působení Hutníka ve firmě odmítá. „Daniel Hutník je pouze společníkem firmy, který nemá žádné aktivní zastoupení ve vedení a nijak se nepodílí na firemním běhu, vývoji, ani obchodu. Tudíž není žádný důvod ho spojovat s aktivitami naší firmy ani portálem Balza.cz jinak než jako prvotního investora bez žádných dalších práv a aktivit,“ řekl Bouchal serveru E15.cz.

Tři weby a pět stovek věřitelů

Firma Kolektiva nakonec skončila v insolvenčním řízení. Služby za sebou zanechaly nespokojené partnery z řad zákazníků i poskytovatelů slev. Podle insolvenčního rejstříku dluží Kolektiva téměř pěti stovkám subjektů.

O sto tisíc korun přišla například firma Dobrý dárek. Do dnešního ji nikdo kompetentní nekontaktoval, jak serveru E15.cz potvrdila jednatelka společnosti Andrea Halamová. Stejně vysoké částky v Kolektivě „utopily“ také například Pražské služby nebo CPI Hotels.

Peníze postrádají dokonce i externí spolupracovníci firmy, kteří nemají vyplacené mzdy ze srpna 2013. „K vyrovnání se Kolektiva nepostavila nijak,“ uvedl jeden z bývalých zaměstnanců, který si nepřál být jmenován. Bezprostředně po krachu veškerého podnikání prý firma přestala komunikovat, na emaily nebo telefonáty ovšem nereagoval ani konkurzní správce, dodal bývalý zaměstnanec Kolektivy.

Vyjádření Hutníka se nepodařilo redakci E15.cz získat.