Prodej skotské láme rekordy. Země BRICS mají žízeň

Palírna whisky Talisker, jediná na ostrově Skye

Palírna whisky Talisker, jediná na ostrově Skye Zdroj: profimedia.cz

Zájem o skotskou whisky v loňském roce prudce vystřelil nahoru. Pravé skotské vloni ostrovní stát vyvezl v celkové hodnotě 4,23 miliard liber, což je o 23 procent víc než o rok dříve. Zájem o tradiční zlatohnědou lihovinu mají hlavně země, které ji dříve neznaly nebo si nemohli dovolit ji pít: především Brazílie a Čína.

Palírny whisky jsou doslova tahounem skotského exportu – díky skotské dosáhl celkový vývoz potravin v loňském roce rekordní hodnoty 5,4 miliardy.

Největšími konzumenty skotské whisky zůstávají Američané a Francouzi, ale největší růst zažívá whisky v Brazílii, která jí dovezla o 48 procent více než o rok dříve. Druhým nejrychleji rostoucm trhem s whisky je Tchaj-wan, který roste 44 procentním tempem. Žízeň po whisky rychle roste také v Číně.

Chuť na skotskou si vypěstovali mladí profesionálové s vysokým příjmem z rychle rostoucích ekonomik. „Pití whisky vnímají jako status symbol, je trendy,“ vysvětluje prudký nárůst prodeje Rosemary Gallagher z Asociace skotské whisky.

Aby výrobci skotské whisky uspokojily rostoucí poptávku, investují rekordní částky do rozšíření výroby ve svých palírnách rozesetých po celém Skotsku. Za poslední čtyři roky investovali celkem miliardu liber. Odvětví zaměstnává jen ve Skotsku 10 300 lidí a dalších 35 tisíc ve zbytku Spojeného království.