Prodeje skotské whisky klesly nejvíce za 25 let, prý kvůli spořivým Číňanům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin via Flickr.com (CC BY 2.0)

Výrobci skotské whisky se potýkají s nejprudším propadem poptávky za posledních 25 let. Z poklesu prodejů o 11 procent viní především čínské zákazníky, kteří začali šetřit, a silnou libru.

Světové prodej skotské za první polovinu roku klesly o 220 milionů liber. Podle sdružení Scotch Whisky Association (SWA) za to může tažení čínské vlády proti marnotratnému způsobu života státních úředníků, posilující libra, a propad poptávky na některých dalších trzích v Asii a Americe. Právě ty přitom dosud vykazovaly silný růst poptávky.

Podle sdružení dosáhly světové tržby v první polovině letošního roku 1,99 miliardy liber. Za stejné období loňského roku činily 1,77 miliardy liber.

SWA chce kvůli propadu zvýšit svůj tlak na snížení britské spotřební daně o dvě procenta. Sdružení také bude jednat se svými členy v čele se světovými giganty jako Diageo, Pernod Ricard a Suntory/Jim Beam ohledně daňových změn v souvislosti připravovaným posílení pravomocí skotské vlády.

Asociace žádá vládní podporu

„Poslední čísla nám připomínají, že úspěch skotské whisky není nic zaručeného. Potřebujeme vládní podporu, abychom překonali obchodní bariéry a dostali se na nové trhy v zámoří,“ řekl deníku Guardian šéf asociace David Frost.

Propad prodejů přichází poté, co skotská whisky dosáhla několika vývozních rekordů na trzích Jižní Americe a jihovýchodní Asii. V prvním pololetí letošního roku spadly tržby v USA o 16 procent, v Singapuru o 46 procent a v Mexiku o 27 procent.

Poptávka v Indii roste

Podle SWA bývají první poloviny roku z hlediska prodejů slabší, protože většina velkých svátků připadá konec roku. Přesto je začátek letošního roku nejhorší od roku 1999, kdy tržby klesly o 14 procent.

Navzdory celkovému propadu některé trhy rostly. Na Tchaj-wanu tržby posílily o 39 procent a v Indii o 31 procent. SWA také věří v brzký růst v Africe.