Projekt Žijeme v zahraničí nabízí exportérům kontakty v cizině

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Export malých a středních firem má podpořit nová služba Žijeme v zahraničí.cz. Projekt zprostředkovává podnikatelům síť kontaktů v cizích zemích, která jim pomůže prověřit a posílit jejich obchodní příležitosti. Záštitu nad ní převzalo ministerstvo zahraničí.

„Díky kontaktům se podnikatelé snáze vypořádají například s nedostatkem obchodních styků na lokální úrovni, s neznalostí místního jazyka u netradičních destinací či nízkou informovaností o ekonomickém potenciálu dané země,“ uvedla ředitelka projektu Jana Bábíková.

V současnosti placená služba nabízí 640 kontaktů v 86 zemích. Zájem o zapojení do projektu podle Bábíkové vyslovilo přibližně 400 firem. Největší poptávka je mezi podnakateli tradičně o export do Ruska, Rakouska a Německa, ale rychle stoupá i Ukrajina či Rumunsko.

Podle tajemníka náměstka ministra zahraničních věcí Martina Bačkovského by se měl zájem exportérů ale nasměrovat i do složitějších teritorií jako je Jižní Amerika či Afrika. „Tuto šanci bychom neměli promarnit,“ uvedl. Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Stanislav Kázenský poznamenal, že se také velmi výrazně mění struktura Čechů, kteří v zahraničí žijí, stoupá například jejich počet v Norsku či Austrálii a Novém Zélandu.

:

Firmy, které mají o službu zájem, se mohou zaregistrovat na webu www.zijemevzahranici.cz, kde dostanou možnost prezentovat svoji společnost Čechům či lidem s českými kořeny v zahraničí.

„Během velmi krátké doby mohou zájemci obdržet přehled o stávající konkurenci, rozeslat své nabídky přímo v dané zemi lokální poštou, telefonicky kontaktovat potenciální zákazníky či zřídit a dohodnout správu vašeho e-shopu v dané zemi. Zahraniční kontakty je možné do budoucna využít pro provizní prodej či založení společné firmy v zahraničí,“ uvedla Bábíková. V zahraničí podle ní pobývá dlouhodobě až 200 tisíc Čechů, a řada z nich chce krajanům nabídnout své služby.