Provozovatel areálů ve Špindlu na pandemii tratil stovky milionů. O kompenzace se soudit nechce

Ve Špindlerově Mlýně startuje letní sezona

Ve Špindlerově Mlýně startuje letní sezona Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Skiareál Špindlerův Mlýn
Zimní sezóna se blíží, těšíte se?
Ve Špindlerově Mlýně startuje letní sezona
Ve Špindlerově Mlýně startuje letní sezona
Ve Špindlerově Mlýně startuje letní sezona
12
Fotogalerie

Podnikatelé a firmy, které v důsledku karantény a protipandemických opatření přišli o milionové tržby a dostali se do problémů, nyní přemýšlejí o možnostech, jak vysoudit finanční náhrady od státu. Společnost Melida, která provozuje lyžařské areály a hotely ve Špindlerově Mlýně, však vyjádřila opačný přístup a k soudní cestě se neuchýlí.

Melida za zmařenou zimní sezonu a část roku 2020 vykázala propad v tržbách zhruba 346 milionů korun. „Intenzivně jsme zvažovali, zda uplatnit své oprávněné nároky na náhradu škody, či nikoli. Společnost vyčíslila svou škodu vzniklou v souvislosti s opatřeními zákazu činnosti, po zohlednění přiznaných dotací na částku zhruba 220 milionů korun. Přesto si akcionáři a představenstvo společnosti Melida uvědomují komplikovanou situaci státu a nebudou uplatňovat nároky na náhradu škody prostřednictvím soudních ani jiných sporů,“ uvádí firma v dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který má redakce E15.cz k dispozici.

Společnost některé z dotací, které se na její činnost vztahovaly, sice obdržela, ale v dopise uvádí, že byla vzhledem k velikosti svého podnikání diskriminována limitním rámcem vyhlášení výzev podpůrných programů. „Od počátku roku 2021 bojujeme s existenčními problémy, jejichž důsledkem bylo propuštění množství zaměstnanců a ukončení spolupráce s řadou společností. Byli jsme nuceni pozastavit a na neurčito odložit všechny investiční akce a během jarních měsíců jsme se věnovali řadě jednání, kterými by se odložila část finančních povinností alespoň o rok,“ píše Melida s tím, že investiční rozvoj společnosti je ohrožen i do budoucna.

Cena pozastavených investic se totiž kvůli nárůstu cen v důsledku jejich odložení zvýšila o desítky milionů. Na desítky milionů již vyčíslili své škody i pořadatelé hudebních festivalů a podnikatelé v zejména v gastronomii.

Protipandemickými opatřeními poškození podnikatelé od státu zatím žádají přes 12 miliard korun, píše ČTK. Ministerstvo zdravotnictví evidovalo 268 žádostí o náhradu škody za celkem 4,33 miliardy korun. Vnitro zatím dostalo žádosti o odškodnění za více než osm miliard korun.

Obě ministerstva ale peníze zatím vyplácet nechtějí. Počkají až na výsledky soudů s podnikateli. Ty již několikrát zrušily vládní protiepidemická opatření. V posledních týdnech například Nejvyšší správní soud postupně označil uzavření restaurací, obchodů, skiareálů nebo koupališť za nezákonné.

Podnikatelské odbory (Unie podnikatelských a živnostenských spolků), které mají více než 15 tisíc členů, již na konci května sdělily, že vláda by měla podnikatelům škody nahradit. Kabinet podle nich zneužil při stanovování pravidel boje proti pandemii svoje mocenské postavení, když přijímal zákazy a omezení bez podkladů a potřebného zdůvodnění.