První letošní krach cestovky: olomoucká Akvila Travel dluží 16 milionů

řecko

řecko Zdroj: ctk/AP

Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení s cestovní kanceláří Akvila Travel. Insolvenční návrh na sebe minulý týden podala sama společnost Akvila Travel, jejíž vedení dluhy vypočítalo na více než 16 milionů korun. Zadlužená cestovní kancelář už ukončila činnost.

Jednatelka Akvila Travel Helena Počová v insolvenčním návrhu oznámila, že firma přerušila provozování cestovní kanceláře k 18. lednu, protože nezískala povinné pojištění proti úpadku na letošní rok. „K uzavření pojistné smlouvy proti úpadku nedošlo právě v důsledku nemožnosti splnění pojistných podmínek, tedy zaplacení pojistného a složení požadované kauce,“ uvedla.

Firma Akvila Travel má podle Počové několik věřitelů a závazky, které jsou více než tři měsíce po lhůtě splatnosti. Počová proto krajskému soudu navrhla, aby na společnost Akvila travel vyhlásil úpadek.

„Cestovní kancelář Akvila Travel sdělila svým obchodním partnerům, že nezískala pro rok 2016 pojištění pro případ úpadku a ukončila svou činnost,“ řekla dnes ČTK výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Ukončení prodeje zájezdů serveru iDnes.cz potvrdila i pracovnice cestovní kanceláře.

Žádní klienti v zahraničí

Akvila travel byla podle Petříčkové pro případ úpadku pojištěna do konce loňského roku. „Klienti cestovní kanceláře, kteří mají smlouvu o zájezdu uzavřenou v době platnosti pojištění, se nyní obracejí na tuto pojišťovnu. Dle sdělení pojišťovny by se nyní žádní klienti cestovní kanceláře neměli nacházet v zahraničí,“ uvedla Petříčková.

Zahraničním obchodním partnerům, mezi kterými jsou majitelé ubytovacích zařízení, dluží Akvila Travel podle Počové zhruba 8,2 milionu korun. Stotisícové závazky má vůči prodejcům zájezdů. Přibližně sedm milionů korun pak Akvila Travel dluží svým společníkům a dalším fyzickým osobám, od kterých si půjčila peníze.

Tržby čtvrt miliardy

Společnost Akvila Travel působí na tuzemském trhu od roku 1991, kdy zahájila svoji činnost pod jiným názvem. Specializovala se na letecké pobytové zájezdy zejména do Řecka, Turecka a Bulharska.

Sever iDnes.cz připomněl, že v dobách největší slávy měla společnost Akvila Travel tržby kolem 250 milionů korun. V roce 2013 ale její příjmy klesly pod 200 milionů korun. Výsledky hospodaření za následující roky nebyly zveřejněny.

Letos v lednu Akvila Travel změnila majitele. Společnost Tvarbet Moravia podle Počové prodala svůj většinový podíl v cestovní kanceláři bulharskému podnikateli Shefki Yumerovi.