Radiokomunikace srazila do ztráty půjčka od matky

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Telekomunikační společnost České radiokomunikace utrpěla v minulém účetním roce rekordní ztrátu 1,46 miliardy korun. Jak vyplývá z výroční zprávy, významně se na ní podepsaly vysoko úročené půjčky od mateřské společnosti – australské finanční skupiny Macquarie Group.

Macquarie Group poskytla Českým radiokomunikacím v lednu 2011 úvěr 4,6 miliardy korun úročený sazbou deset procent. Další půjčku 39 milionů eur pak firma od mateřské skupiny obdržela loni. Úroková sazba je dokonce ještě vyšší, 12 procent. Oba úvěry jsou přitom splatné na požádání.

„V odvětví nejde o obvyklé úrokové sazby,“ uvádí analytik Cyrrusu Tomáš Menčík. Dodává ale, že to nemusí znamenat nic nekalého. „Je to trošku agresivní,“ potvrzuje finančník, který si nepřál být jmenován. Samy radiokomunikace nechtějí výsledky ani půjčku komentovat.

Někdo za deset, někdo za dvě

Mimořádná výše sazby vynikne při porovnání s půjčkou britského telekomunikačního gigantu Vodafone jeho české dceři. Ta si od Britů vzala rovněž v roce 2011 sedm miliard korun za úrokovou sazbu, která se určuje jako jednoměsíční mezibankovní sazba PRIBOR zvýšená o marži 0,85 procenta. To tehdy vyšlo na necelá dvě procenta. Od té doby se českému Vodafonu úroková sazba snižovala, protože mezibankovní sazba klesala. Další půjčku tři miliardy korun má český Vodafone dokonce ještě levnější.

Zatímco České radiokomunikace vyšel úrok pro mateřskou firmu v uplynulém účetním období zhruba na 672 milionů korun, český Vodafone pouze na 119 milionů. A to přesto, že úvěr pro českého mobilního operátora byl výrazně vyšší než původní půjčka od skupiny Macquarie pro radiokomunikace.

České radiokomunikace přitom loni zaplatily na úrocích celkem 871 milionů, což znamená, že z této sumy více než tři čtvrtiny představují úroky z půjček od Macquarie. Podíl úroků na ztrátě přiznávají ve výroční zprávě samotné radiokomunikace. „Společnost vykazuje účetní ztráty vznikající zejména odpisem oceňovacího rozdílu k nabytému majetku, který vnikl při fúzi v roce 2011 a nákladovými úroky,“ uvádí firma ve výroční zprávě.

Ke snižování daňové povinnosti docházet nemůže

Je ovšem nutné podotknout, že úroky se nevyvádějí do zahraničí, ale o jejich výši se zvyšuje jistina úvěru. Na otázku, zda tímto způsobem nedochází ke snižování placených daní, mluvčí Českých radiokomunikací Petra Miterová uvedla: „Co se týče uznatelnosti úrokových nákladů půjček od mateřské společnosti, řídí se českými daňovými zákony, takže ke snižování daňové povinnosti docházet nemůže.“

Obecně platí, že ztráty si může firma odepisovat z budoucích zisků v následujících pěti letech. Za uplynulý účetní rok přitom radiokomunikace odhadovaly daňovou ztrátu ve výši téměř 361 milionů korun, která může být použita až do roku 2019. Firma tak má do budoucna slušný „daňový štít“.