Rekord překonán. Loterie vynesly sportu mládeže za půl roku 314 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Pokud vše půjde podle současného trendu, mládežnický sport by mohl za letošní rok získat více než šest set milionů korun. V pololetí si totiž polepšil o 314 milionů, což představuje 27procentní meziroční vzestup. Jako část loterijní daně obdržel tyto prostředky od loterijních a sázkových firem Český olympijský výbor. Loni přitom sportující mládež dostala za celý rok téměř 530 milionů korun.

„Nárůst je dán tím, že ekonomika je zdravá, a samozřejmě také faktem, že se zvýšila sazba těchto odvodů,“ uvedl místopředseda výboru Libor Varhaník. Loterijní daň se totiž od ledna zvýšila z dvaceti procent o tři procentní body. Zároveň stouply tržby sázkovým firmám, neboť kromě tradičního každoročního mistrovství světa v hokeji se od června konalo i fotbalové Euro, na které lidé v Česku prosázeli rekordní částku přes 1,7 miliardy.

Z jedenácti firem, kterých se možnost věnovat část daně přímo na sport mládeže týká, zatím přispělo devět. Nejvíce tradičně Sazka se 138 miliony, Tipsport, který poslal 97 milionů, a Fortuna s rovnými padesáti miliony. Peníze poslal i Synot Tip. Stalo se tak i přesto, že jeho majitel a senátor Ivo Valenta oznámil, že již nebude sponzorovat sport v Česku v čele s nejvyšší fotbalovou ligou. Chtěl tím protestovat právě proti zvýšení daní z loterií, a zejména z výherních automatů, kde má velký podíl na trhu.

Od ledna ale loterijní firmy už možnost přesunout část daně ztrácejí. Ruší ji nedávno přijatý balík zákonů o hazardu, který vstoupí v platnost příští rok. Sportovci se přitom obávali výpadku v řádu stamilionů korun. Vláda ale přijala návrh na zvýšení financování sportu z nynějších 3,7 miliardy korun na šest miliard v příštím roce.

Součástí má být právě kompenzace za zrušení možnosti loterijních a sázkových firem přispívat na sport mládeže. Předpokládám, že ministryně školství a ministr financí své sliby dodrží a vý- padek z loterijních příjmů bude sportovnímu prostředí skutečně nahrazen,“ podotkl Varhaník.