Řetězce se kvůli zákonu chystají za premiérem, hrozí růstem cen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Největší hráči mezi řetězci nevzdávají snahu o zastavení změn v zákonu o významné tržní síle. Kvůli novele, která aktuálně leží ve sněmovně, se chtějí brzy setkat s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Cílem normy má být zrovnoprávnění dodavatelů s obchodníky. Řetězce však varují, že změna může vést ke zdražení a dokonce i dalším odchodům z trhu.

Šéf kabinetu již minulý týden obdržel od Svazu obchodu dopis, v němž řetězce upozorňují na úskalí novely. „Ráda bych premiérovi předala dopis osobně. Příliš optimistická ale nejsem,“ řekla prezidentka svazu Marta Nováková. O termínu schůzky zatím jasno není.

V Sobotkovu podporu prodejci pravděpodobně příliš doufat nemohou. „Jednání řetězců vykazuje znaky zneužití svého postavení,“ uvedl minulý týden premiér. Podle obchodníků existuje ale také řada dodavatelů, kteří mají minimálně stejnou vyjednávající sílu a pozici jako řetězce. Mezi nimi i několik firem z Agrofertu ministra financí Andreje Babiše.

Právě on se již nechal před zástupci řetězců slyšet, že zákon o významné tržní síle ani jeho novelu nepodporuje. „Otázka je, jak budou poslanci ANO hlasovat. Víme dobře, že nejsou příliš disciplinovaní,“ poznamenala šéfka Svazu obchodu. Když se ve sněmovně nedávno hlasovalo o zrušení daňové podpory biopaliv, tak poslanci hnutí ANO změnu nepodpořili. Babiš se po tvrdé kritice zvláště od Miroslava Kalouska (TOP 09) zdržel.

Dodavatelé vypadli

Projednávaná novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití. Zavádí i termín nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Návrh připravil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Původní znění novely řešilo významnou tržní sílu také u dodavatelů. Při putování normy vládou ale podle Novákové tyto pasáže bez bližšího zdůvodnění zmizely.

Regulace vztahů mezi dodavateli a řetězci je podle advokáta Aleše Kubáče ze společnosti Ambruz & Dark Deloitte Legal celoevropským trendem. Nějaká zákonná úprava by tak podle něj Česko tak jako tak čekala. Současný zákon je prý navíc nekvalitní.

„Je nicméně otázkou, zda je v současnosti projednávaná novela skutečným řešením, protože je příliš jednostranně zaměřená proti obchodním řetězcům a usnadnění jejich sankcionování se jeví jako hlavní důvod, proč tato novela vůbec vznikla,“ soudí právník. Úvodní kolo debaty o novele začali poslanci minulý týden. Diskuzi ale kvůli řešení jiných věcí přerušili.

Tresty zatím jen výjimečně
Přestože zákon o významné tržní síle platí již přes pět let, padaly pokuty za jeho překročení zatím jen zřídka. Přede dvěma lety dostal řetězec Kaufland pokutu zhruba 22 milionů korun, loni řetězec Globus asi sedm milionů korun. Postih Kauflandu řeší soud, sankce vůči Globusu není pravomocná.