Rok od konkurzu je Sazka opět jasným lídrem

Sazka

Sazka Zdroj: Michael Tomes, E15

Přesně před rokem Sazka dopadla na své ekonomické i existenční dno. Týdenní tržby za její hlavní loterijní hru Sportka klesly na dříve nepředstavitelných 13,6 milionu korun, pětinu příjmů ze začátku roku. Tehdejší nedělní losování sledovalo s tikety v ruce minimum lidí.

Důvod byl prostý – dva dny předtím se Češi dozvěděli, že „jejich“ Sazka, vlastněná sportovními svazy a sdruženími, skončila v konkurzu kvůli dluhům souvisejícím s výstavbou pražské O2 areny. Byznys Sazky pak na podzim koupila za 3,81 miliardy korun firma Sázková kancelář, kterou vlastnily rovným dílem skupiny PPF a KKCG. Nepříliš pozitivní zprávou po roce zůstává, že za pád Sazky zatím nikdo nebyl potrestán.

Jen drobty pro Loto a Tipšestku

Ani ne měsíc po prohlášení konkurzu na Sazku se na trh číselných loterií po půlstoletí trvajícím monopolu Sazky vydali hned dva hráči – Tipsport s Tipšestkou a Fortuna s Lotem. Šanci ohrozit její tehdejší velmi vratké postavení ale noví konkurenti nevyužili.

Čtěte také:

Prodej majetku zkrachovalé Sazky dosud vynesl desítky milionů

Josef Cupka: Sazka ukázala, že konkurz nemusí firmu zlikvidovat

Podíl Sportky na trhu týdenních číselných loterií se tak od února pohybuje stabilně opět kolem 94 procent, zatímco na Fortunu Loto připadá asi pět procent a na Tipšestku sotva procento. V uplynulém týdnu tak lidé u Sportky prosázeli 65 milionů korun, u Lota 2,8 milionu a u Tipsportu jen 580 tisíc. „Je to kvůli kombinaci dvou věcí: velmi silné značky Sportka, k níž se lidé začali postupně kvůli obnově její důvěryhodnosti vracet, a toho, že ostatní dva produkty nebyly tak úspěšné,“ uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzového sázení Marek Herman.

Fortuna: Svůj cíl neměníme

Všem třem hráčům ale tržby v posledních měsících přece jen klesají. Podle Sazky to způsobují dopady krize. „Sázejícím zbývá méně peněz než v minulosti a velmi opatrně je vydávají. Na druhé straně jsme nikdy neříkali, že vrátit Sazku zpět na tržby, které mívala dříve, bude jednoduché,“ sdělil mluvčí nové Sazky Václav Jalovecký. Loni se firma kvůli nákladům na převzetí a následné investici ocitla ve ztrátě 267 milionů korun. „Za první čtvrtletí je Sazka sázková kancelář zisková,“ podotkl.

Fortuna, jejíž majitel, skupina Penta, patřil k zájemcům o Sazku, se přes nevysoký podíl nevzdává. „Náš cíl jsme stanovili na dvacet procent v průběhu dvou let – ale v rámci celého loterijního trhu, tedy kromě číselných her i stíracích losů, nikoliv pouze v porovnání tří her. Tento cíl zůstává stejný,“ zdůraznil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Svou roli mohla sehrát i skutečnost, že Loto nebylo dostupné na tolika místech jako Sportka, i to, že sázející za sloupec zaplatil dvacet korun, zatímco u Sportky jen šestnáct korun a navíc za dva tahy.

Na začátku května proto Fortuna spustila další hru Superloto. Ta se na rozdíl od Sportky losuje třikrát týdně a cena vsazeného sloupce je nižší o čtyři koruny oproti Sportce. „Celkovou situaci samozřejmě ovlivnilo, jak rychle se Sazce podařilo překlenout komplikovanou situaci. To ale zároveň vedlo k obnovení důvěry sázejících v číselné loterie obecně a trh roste, což je pozitivní zpráva i pro Fortunu,“ dodal.

Tipsport: Nekončíme

Tipsport po spuštění Tipšestky počítal s desetinou trhu. „V blízkém budoucnu se desetiprocentní podíl Tipšestky na českém trhu číselných loterií jeví nepravděpodobný. Stabilizace Sazky poté, co byla na dně, má na trh skutečně zásadní vliv,“ přiznává mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Ukončení loterie kvůli nízkým číslům ale podle něj není na pořadu dne. „Bilanci držíme v přijatelných ekonomických mezích i vzhledem k tomu, že jsme Tipšestku rozjeli v rozumných finančních mantinelech, nepřijímali jsme kvůli ní nové zaměstnance, ani neinvestujeme desítky milionů do reklamních kampaní,“ vysvětlil Ježek.

Hlavní aktéři kauzy

Aleš Hušák (54)

Někdejší vládce Sazky pobírající téměř šest milionů korun měsíčně přišel o post generálního ředitele loni v červnu, o dva měsíce později skončil i v čele představenstva. Částečně žije ve své vile na Mallorce. Podle informací E15 píše knihu „o tom, jak to všechno ve skutečnosti bylo“. Nové vedení ČSTV na něj hodlá podat žalobu na náhradu škody ve výši miliardy korun za znehodnocení akcií ČSTV.

Pavel Kořan (62)

Do ledna šéf ČSTV, majoritního vlastníka Sazky. Do března předseda dozorčí rady Sazky. Podle mnohých jeden z hlavních viníků krachu, neboť do poslední chvíle podporoval Hušáka a jeho marnotratný způsob vedení firmy. V lednu podal i žalobu proti prodeji Sazky, podle některých názorů tak učinil jako alibismus předtím, než byl z postu šéfa ČSTV odvolán.

Radovan Vítek (41)

Realitní podnikatel, který původně chtěl jen od Hušáka odkoupit pozemky v Trutnově patřící dceřiné firmě Sazky. Z obchodu sešlo, na konci roku 2010 proto začal jako odplatu skupovat pohledávky několika bank vůči Sazce za 1,5 miliardy korun. Loni 17. ledna pak na jeho návrh soud zahájil insolvenční řízení se Sazkou. O dva měsíce později prodal všechny pohledávky skupině PPF.

Josef Cupka (50)

Insolvenční správce, který ustál všechny právní i mediální útoky včetně toho, kdy jej na přechodu u pražského Karlova náměstí přejelo auto s rusky mluvícím řidičem. Zkrachovalou Sazku zbavil vlivu Hušáka a vloni v září její podnik prodal skupinám PPF a KKCG za 3,81 miliardy. Konkurz Sazky považuje kvůli třenicím a obstrukcím ze strany věřitelů za nejtěžší, který kdy vedl.

Marek Dospiva (42)

Spolumajitel Penty, která vlastní konkurenční sázkovou kancelář Fortuna. Loni v únoru byla blízko převzetí Sazky, na němž se dohodla s Kořanem a firmou E-Invest Martina Ulčáka, prozatímní věřitelský výbor nabídku odmítl. V září Penta nabídla za podnik Sazky pět miliard korun, ale nabídku správce nevyužil s tím, že nebyla podána v jím vyhlášeném výběrovém řízení.

Kamil Ziegler (49)

Šéfem nové Sazky se stal 1. listopadu, v den, kdy podnik oficiálně převzaly skupiny PPF a KKCG. Pod vedením finančníka pracujícího pro PPF od roku 2004 nyní firma udržuje podíl na trhu číselných týdenních loterií kolem 94 procent a postupně rozprodává majetek za stamiliony korun, který nepotřebuje k loterijnímu byznysu.