Růst franku: Švýcarsku hrozí útěk bohatých turistů

Svatý Mořic, centrum luxusní turistiky ve Švýcarsku

Svatý Mořic, centrum luxusní turistiky ve Švýcarsku Zdroj: Franzfoto, Flickr.com (CC BY-SA 3.0)

Švýcarská cestovní ruch žije z bohatých turistů. Ti by ale kvůli prudkému posílení franku mohli odejít do sousedních zemí, zvláště když si hotely obvykle zamlouvají sami a růst cen tak pocítí ihned.

Švýcary žijící z cestovního ruchu posílení franku těžce zasáhne, řekla severu 20 Minuten mluvčí státní agentury Schweiz-Tourismus Daniela Bär. „Co nejslabší kurz je pro nás zásadní. Už při současném kurzu máme potíže s cenami,“ uvedla.

Také hoteliéři silný frank nevítají. „Posílení franku přináší masivní zdražení Švýcarska jako prázdninové země a to nás hluboce zasahuje,“ uvedl Christoph Juen, šéf svazu hotelů Hotelleriesuisse.

Podle hoteliérů je Švýcarsko specifické tím, že do země cestuje jen málo turistů s cestovními kancelářemi. Většinu rezervací hotelů si turisté zařizují sami, portál Booking.com má v zemi tržní podíl 70 procent. Právě při nákupech přes podobné servery se posílení franků v cenách hotelů projeví okamžitě.

Kurz franku k euru

Podle největší evropské cestovní agentury TUI se zájezdy do Švýcarska prodávají hlavně během zimy. „Švýcarsko bylo vždy luxusní destinací,“ cituje z údajů TUI deník Die Welt. Ceny v turistických destinacích jsou zde podle srovnání švýcarského listu Blick výrazně vyšší než v sousedním Rakousku.

Jak uvádí Švýcarských statistický úřad, cestovní ruch se na celkových exportních příjmech podílí necelými pěti procenty a je tak jedním z nejvýznamnějších odvětví. Hoteliéři ale nejsou jediní, kdo si na posílení franku stěžuje. Například šéf výrobce hodinek Swatch předpověděl, že švýcarský vývoz zasáhne“tsunami“, jejíž následky pocítí celé Švýcarsko.

Reuters: Na růst franku doplatí vývozci a cizinci se švýcarskou hypotékou