Šampony Head & Shoulders daly pravidla pro určení padělků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: רנדום via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kauza tisíců balení šamponů Head & Shoulders podezřelého původu, které zadrželi celníci v Praze, stanovila závazná pravidla pro určování padělků značkového zboží.

Nejvyšší soud totiž precedenčně rozhodl, že výrobci originálního zboží musí nově celníkům předložit jednoznačné a nezpochybnitelné důkazy o tom, že jde skutečně o falešné výrobky určené pro trhy států Evropské unie. K zabavení nově již nestačí pouhé tvrzení, že se jedná o napodobeninu. Nejvyšší soud tak zrušil rozhodnutí nižších instancí.

„Zboží lze kvalifikovat jako padělky nebo nedovolené napodobeniny, je-li prokázáno, že je určeno k prodeji v EU,“ uvedli soudci Nejvyššího soudu s tím, že důkazní břemeno tíží toho, kdo tvrdí, že jeho práva duševního vlastnictví jsou porušována.

Podle evropského práva není možné výrobky ze třetích zemí mimo EU označit za padělky jenom proto, že se objevily na území členské země

K rozhodnutí vedla právě žaloba společnosti Procter & Gamble, která chtěla za padělky prohlásit 56 tisíc kusů šamponů Head & Shoulders zadržených na konci roku 2012. Šampony byly určeny pro společnost Link Amerika II provozující velkosklad s potravinami a drogistickými výrobky v Kněževsi, zboží mělo dál z Česka směřovat mimo země EU.

Zpátky na začátek

Městský i Vrchní soud v Praze daly firmě za pravdu a zabavené šampony jednoznačně prohlásily za padělky. Firma Link Amerika II se ale obrátila na Nejvyšší soud s tím, že ji takové rozhodnutí poškozuje. Městskému soudu i Vrchnímu soudu v Praze totiž stačilo jenom tvrzení Procter & Gamble a vůbec neřešil, zda šlo o zboží určené pro trh mimo Evropskou unii. „Není možné zboží označit za padělky jenom proto, že se fyzicky nachází na území Evropské unie,“ uvedl advokát firmy Lubor Bystřický.

Předseda senátu Nejvyššího soudu Pavel Horák řekl, že jde o vůbec první takový případ, který soud řešil. Soudci stížnosti společnosti Link Amerika II vyhověli a verdikt, podle kterého byly šampony prohlášeny za padělky, zrušili. Podle evropského práva totiž není možné výrobky ze třetích zemí mimo EU označit za padělky jenom proto, že se objevily na území členské země Evropské unie. Případ se tak vrací znovu na začátek. Je na městském soudu, aby znovu rozhodl, zda šampony jsou padělky. A rozhodující budou důkazy, které Procter & Gamble předloží. Kvůli tomu, že se případ znovu dostal na začátek, nechtějí firmy celý spor komentovat.