Sazce roste ostrá konkurence i u losů

Generální ředitel projektu Fortuna Loterie Martin Illner. Během prvních čtyř týdnů lidé nakoupili 400 tisíc losů.

Generální ředitel projektu Fortuna Loterie Martin Illner. Během prvních čtyř týdnů lidé nakoupili 400 tisíc losů. Zdroj: CTK/Vit Simanek

Vposledních letech to byla spíše chudá popelka, která má své zlaté časy za sebou a jež nemůže konkurovat zavedeným číselným loteriím s desetimilionovými i vyššími jackpoty. Řeč je o stíracích losech, které stojí většinou deset či dvacet korun a vítěz může okamžitě vyhrát nejvýše 500 tisíc až milion korun.

Kvůli potížím letitého a hlavního hráče na trhu, společnosti , která je od konce května v konkurzu, se na ně ale opět začíná soustřeďovat pozornost. Stírací losy začala prodávat Fortuna, jež hodlá konkurovat Sazce i v číselných loteriích. Novou sérii chystá i menší hráč na trhu, Českomoravská loterijní, jejíž tržby z losů dosáhly předloni 50,4 milionu korun. Pozadu nechce zůstat ani Sazka, která nový druh losů, k nimž koupila licenci pro využití populárních animovaných nešiků Pata a Mata, pustí na trh na přelomu září a října.

V Evropě tvoří podle údajů Fortuny stírací losy v průměru 20 procent loterijního obratu, v Česku jsou to pouhá dvě procenta. „Věříme, že stírací losy budou činit čtvrtinu našeho loterijního obratu a děláme si ambice vzít 30 procent obratu, který tady kdysi udělala zdravá Sazka,“ míní ředitel projektu Fortuna Loterie Martin Illner. To podle srovnání se Sazkou obnáší několik desítek milionů korun ročně.
S prvními výsledky je Fortuna spokojena. Za měsíc prodala více než čtvrtinu z 1,5 milionu vydaných losů z první pilotní série o třech typech hracích tiketů. Podle Illnera má firma spočítán dvouletý plán s dalšími konkrétními typy sérií losů, jejich velikostí i cenou. Počet prodejních míst stoupne ze současných 800 na maximálně deset tisíc. „Co měsíc, to nový los, počítejte s tím od počátku příštího roku,“ řekl Illner minulý týden novinářům.

Hlavním a letitým hráčem na trhu je Sazka, která například v roce 2009 dosáhla tržeb ze stíracích losů 217,7 milionu korun. O rok dříve to bylo 356,3 milionu, v roce 2007 pak 275,8 milionu. Řádově to jsou ale pouze procenta z celkových ročních tržeb Sazky. Nyní má podle svých webových stránek sedm typů losů a chystá další, s Patem a Matem. Stát bude 20 korun. Hlavní výhra je navržena v hodnotě 500 tisíc korun a na výhry je určen poloviční podíl z vkladů.

Fortuna pustila do oběhu losy za deset, 20 a 50 korun. Na výhry je určena polovina vkladů u nejlevnějšího losu, 55 procent u dvacetikorunového a tři pětiny u nejdražšího. Pokud by se všechny prodaly, výherci získají 28,5 milionu korun, Fortuně zůstane 21,5 milionu. Během prvních čtyř týdnů Fortuna na výhrách vyplatila téměř pět milionů korun.

Stírací losy dobyly Česko v roce 1989

» první stírací los byl na trh uveden v roce 1974 v USA
» první stírací loterií v tehdejším Československu se stala Spartakiádní hra Sazky, jejíž losy se začaly prodávat 1. prosince 1989
» dosud nejdražší losy nabídla Sazka ve Vánoční kometě v roce 1995. Jeden stál 500 korun a ceně odpovídala i rekordní výhra 100 milionů korun. Vítězný los se ale neprodal
» stírací losy prodávala i Česká státní spořitelna před transformací na soukromou firmu či Česká pošta. Alespoň jednu edici vydalo mimo jiné i Občanské fórum, Obec spisovatelů, Jedličkův ústav v Praze či Český červený kříž, většinou kvůli humanitárním účelům
» licenci ke stíracím losům mají nyní čtyři firmy - Sazka, Fortuna, Českomoravská loterijní a Gamestar