Šéfka padlé CK: moje účetní je paní Radka, příjmení si nepamatuji

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Krach liberecké cestovní kanceláře BG Travel podnikatelky Marcely Pavelkové patřil mezi největší bankroty v českém cestovním ruchu loňského roku. Teď vychází najevo, že v době, kdy BG Travel získala koncesi na provozování CK, byla na majetek Pavelkové uvalena exekuce. Fungování cestovky navíc provázely podivné finanční operace a její majitelka Pavelková ani nezná příjmení své účetní.

Na výše zmíněné nesrovnalosti upozornil server Krachycestovek.cz, podle nějž Pavelková kvůli exekuci neměla koncesi k provozování cestovní kanceláře nikdy získat. „Státem k tomu určené úřady fatálně selhaly ve své kontrolní činnosti,“ tvrdí server.

Koncese podle zákona vydává příslušný živnostenský úřad poté, co žádost posoudí ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). To však pochybení odmítá. Podle mluvčí MMR Veroniky Vároši ministerstvo posuzuje jen smlouvu cestovky s pojišťovnou týkající se pojištění proti úpadku, podnikatelský záměr a čestné prohlášení žadatele.

V něm podnikatel prohlašuje, že mu v posledních pěti letech nebylo zrušeno živnostenské oprávnění k provozování cestovní kanceláře mimo jiné z důvodu jejího úpadku, „nikoliv z důvodu exekuce na osobní majetek žadatele,“ upřesnila pro E15.cz Vároši.

Ministerstvo pro místní rozvoj (cestovní ruch má ve své kompetenci), tedy vůbec nezajímá, jestli podnikatel, který od klientů inkasuje tisíce až desítky tisíc korun na zájezdy, náhodou nemá potíže s exekutory.

Peníze se přenášely v hotovosti

Při nedávném výslechu dlužnice (Pavelkové) u samosoudkyně Vandy Rozsypalové navíc vyplavala na povrch poměrně znepokojivá fakta ohledně fungování BG Travel, která po svém krachu nechala na holičkách stovky klientů. Například podle insolvenčního správce nelze dohledat milionové platby za letenky či hotely.

Transakce totiž nebyly prováděny klasicky převodním příkazem, ale peníze se vybíraly hotově z účtu CK, vkládaly na jiné konto a až z něj posílaly dodavatelům. Na dotaz soudu, jakou měl tento postup ekonomickou výhodu Pavelková odpověděla, že neví, že se tak prostě rozhodli.

Na krach BG Travel doplatily stovky lidí
Marcela Pavelková je nemajetná liberecká penzistka. Na živnostenský list loni v březnu rozjela cestovku BG Travel, která o pár měsíců později, na začátku července, zkrachovala. V Bulharsku nechala 290 turistů, jejichž repatriaci platila pojišťovna, a další stovky klientů přišly o peníze, protože už neodjely na zaplacené zájezdy. Vypořádaní bankrotu provázely, a stále ještě provázejí, značné spory mezi klienty, pojišťovnou Generali a MMR. Pavelková se totiž pojistila proti úpadku jen na 120 tisíc korun, což nestačilo ani na repatriace a lidě se zaplacenými zájezdy své peníze nedostali zpět. V současné době probíhá s Marcelou Pavelkovou konkurzní řízení. Veřitelé přihlásili pohledávky za víc než 4,7 milionu korun. Aktiva dlužnice jsou v podstatě nulová.

Cestovka prý ani nevedla účetnictví v elektronické podobě, ani knihu faktur, pouze byl šanon, kam se doklady zakládaly. Svou účetní sedmašedesátiletá Pavelková pořádně nezná. „K dotazu insolvenčního správce, kdo je účetní cestovní kanceláře, dlužnice uvádí, že paní Radka, jejíž příjmení si již nepamatuje,“ uvádí se v protokolu z výslechu.

Na adrese své firmy Pavelková nikdy nebyla

Po krachu BG Travel loni v červenci některá média spekulovala, že nemajetná liberecká penzistka Pavelková je jen nastrčenou figurou, která kryje skutečné vlastníky. Tomuto názoru nahrávají další informace vyplývající z nedávného výslechu.

Podnikatelka loni nejenže založila cestovku, která pořádala letecké zájezdy a za pár měsíců existence vykázala několikamilionové tržby, ale koupila i další dvě firmy z úplně jiných oborů. Jednak chomutovského poskytovatele internetu TvujNet a také společnost Alfa Green Power, která v roce 2011 nechvalně proslula kvůli nelegálnímu skladování německého odpadu v Libčevsi.

U výslechu vyšlo najevo, že Pavelková neví, jestli nemovitost, v níž v Chomutově sídlí její firma TvujNet, je v nájmu nebo ve vlastnictví společnosti. Na této adrese totiž nikdy nebyla. „Soud konstatuje, že dlužnice v podstatě nezná, čím se zabývá firma, jejíž je společnicí a jednatelkou,“ uvádí protokol.

Exekuce není překážkou

Krachycestovek.cz navíc upozornily, že Pavelková jako nová jednatelka TvujNetu v čestném prohlášení konstatovala, že jí nejsou známy žádné překážky k provozování živnosti, tedy že na její majetek nebyl třeba prohlášen konkurs. „Přitom už 26. března 2009 byla usnesením Okresního soudu v Liberci na její osobní majetek nařízena exekuce, která o rok později v únoru nabyla právní moci,“ dodal server.

„Případ Marcely Pavelkové alias BG Travel jsou jen samé špatné zprávy pro její věřitele a zákazníky. Pavelková u soudu uvedla, že pobírá pouze starobní důchod ve výši 7.707 Kč po srážkách, které jí provádí insolvenční správce. Nemá účet u banky, nikdy nevlastnila auto ani byt. Ten, v němž bydlí, má v pronájmu a má v něm jen obvyklé vybavení domácnosti,“ uzavřely Krachycestovek.cz.