Senát schválil regulaci hazardu, kritici se chtějí obrátit na Ústavní soud

Hazard

Hazard Zdroj: ctk

Masivní protesty v posledních týdnech, označující blokování webových stránek s hazardními hrami firem bez české licence za cenzuru, neuspěly. Senát včera schválil trojici zákonů regulujících od ledna příštího roku loterní sázení, číselné loterie a výherní automaty. Zákon nyní ještě musí podepsat prezident.

Loterní daň by od ledna měla u číselných loterií a kursového sázení činit stejně jako nyní 23 procent. U výherních automatů se zvýší o sedm bodů na 35 procent. Zákony zavádí i prvky ochrany, jako například monitorovací systém povinně registrovaných hráčů, který by měl odhalit potenciální gamblery.

„Podařilo se připravit moderní úpravu tak rizikové oblasti společenských vztahů, jako jsou právě hazardní hry, což považuji za mimořádný a přelomový okamžik,“ uvedl po schválení Senátem ministr financí Andrej Babiš s tím, že nové zákony nahrazují zcela nevyhovující a zastaralý zákon z roku 1990.

Jedním z hlavních cílů zákonů je také umožnit vstup na trh zahraničním firmám, které dosud lákají sázkaře na weby v češtině provozované z Kypru nebo Gibraltaru a neplatící daně v Česku. Lidé přes ně přitom utratí stejnou částku jako u tuzemských společností, tedy zhruba třicet miliard ročně, a stát tak ročně tratí na daních přes miliardu.

Blokace stránek

Firmám, které o licenci nepožádají, hodlá stát v podnikání zabránit blokací stránek s jejich hazardními hrami. Právě blokace stránek se však stala hlavním důvodem protestů ze strany nejen poskytovatelů internetu a hlavních internetových hráčů jako například Seznam.cz, ale i třeba Českého telekomunikačního úřadu a Svazu průmyslu a dopravy.

O tom, které stránky mají být blokovány, totiž bude rozhodovat ministerstvo financí, což podle kritiků znamená cenzuru. Samotnou blokaci ale budou muset zařídit poskytovatelé internetu. Ti se ale brání, že je to bude stát až miliardu korun, což menší firmy může položit. Podle internetových expertů tak bude nutné zdražit připojení k internetu.

Kritici zákona se zřejmě se schválením zákona nesmíří. »Čeká nás boj o svobodu internetu u Ústavního soudu,« uvedl na Twitteru šéf Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) Ján Simkanič. Ministerstvo financí ovšem odmítá, že by se jednalo o cenzuru.

Samotné ministerstvo ale neuspělo se svým původním návrhem na zavedení tří sazeb zdanění - 25 procent pro kursové sázení, 30 procent pro číselné loterie včetně Sportky a 35 procent pro výherní automaty. Poslanci návrh změnili tak, že pro výherní automaty bude sazba 35 procent a pro všechny ostatní hry 23. To oproti původním propočtům Babišova rezortu bude znamenat nižší výnos z daní o 450 milionů korun.

Návrh zákonů dlouhodobě kritizuje i jeden z největších hráčů na poli výherních automatů, skupina Synot senátora Iva Valenty, jehož se nejvíce dotýká právě zvýšení daně z herních zařízení. „Zákon je zcela bezzubým vůči nelegálnímu trhu. Problematiku kvízomatů řeší jen velmi okrajově. Černý hazard tak bude bujet dál. Už dnes přitom v Česku máme tisíce nelegálních herních zařízení,“ uvedl výkonný ředitel Synot Tipu Petr Mikoška.

Co přináší nové zákony o hazardu:
Umožnění provozování hazardních her subjektům z ostatních členských států EU
Možnost provozování hazardních her na internetu včetně kasina
Dvoukolové povolovací řízení - základní souhlas dá ministerstvo, o umístnění herního zařízení rozhodne obec
Prvky ochrany proti patologickému hraní, jako například možnost stanovovat si maximální výšku sázky a prohry za časové období
Rejstřík osob, kterým bude zabráněno v účasti na hazardních hrách
Zvýšení daně u výherních automatů z 28 na 35 procent
Blokace internetových stránek nabízejících hazardní hry od firem bez české licence
Převedení části kontrolních pravomocí na Celní správu