Senioři k moři? Jezdí spíše na podzim

Důchod, ilustrační foto

Důchod, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Senioři jsou pro cestovní kanceláře i hoteliéry stále žádanější skupinou. Navzdory zažitým představám si drtivá většina českých penzistů může dovolit alespoň jeden zájezd k moři ročně, podle některých cestovek dokonce dobrá polovina seniorských klientů cestuje za sluncem dvakrát do roka.

Senioři, kteří se k moři vydávají v hlavní sezóně, si však často neuvědomují rizika, která s sebou nese cestování v letních vedrech a pobyt v oblastech, kde teplota vzduchu běžně překračuje čtyřicet stupňů ve stínu. Optimálnější je podle lékařů podzimní období.

Chraňte se před prudkým sluncem. Hodně pijte, radí lékař

„Senioři, kteří jsou vystaveni vysokým venkovním teplotám, jsou ohroženi především tepelným úžehem a slunečním úžehem,“ říká MUDr. Zdeněk Záboj, přednosta Oddělení geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc. První typ úžehu nastává vlivem celkového přehřátí organismu, zatímco druhý typ je přehřátí slunečním zářením – například na nekrytou část hlavy.

Při celkovém přehřátí organismu selhávají termoregulační mechanismy a produkce tepla je vyšší než jeho výdej. Typickými projevy jsou bolesti hlavy, závratě, zrychlené dýchání, někdy mohou nastat i křeče končetin a celého těla, zrychlený puls, pokles krevního tlaku, ztráta minerálů, dehydratace, zmatenost a poruchy vědomí,“ vysvětluje Zdeněk Záboj. Prevencí je dostatek tekutin, zamezení dlouhodobému pobytu na slunci, omezení fyzické aktivity, pokrývka hlavy a vhodné oblečení. Sluneční úžeh se zase projevuje krutými bolestmi hlavy, zvracením, někdy i křečemi. Léčba je pak zaměřena na pozvolné ochlazování.

„Nedoporučuje se uložení do studené lázně, lepší je sprchování vlažnou vodou,“ radí geriatr. Stejně jako u tepelného úžehu je ale hlavní prevence: předcházet dlouhodobému pobytu na slunci, vhodné oblečení a pokrývka hlavy, dodržování pitného režimu. Je nutno si také uvědomit, že senioři ve vyšším věku často trpívají více nemocemi najednou, a právě jim by měl být program dovolené vždy přizpůsoben. Vždy je nutno dbát na dostatek odpočinku, dodržování režimu, diet apod.

Ideální doba: mimo hlavní sezónu

Uvedená rizika určitě neznamenají, že by si měli senioři moře a slunce odepírat. Vždyť přímořské klima, mořská voda i sluneční paprsky mají blahodárný vliv na lidský organismus v jakémkoli věku. Nehledě na gastronomii, která je v přímořských letoviscích většinou bohatá na ryby, mořské plody, zeleninu a ovoce. Cestovní kanceláře dnes naštěstí nabízejí zájezdy k moři po celý rok. „Září a říjen jsou podle našich klientů optimální pro pobyt seniorů u moře, nejvíce dovolených prodáváme tradičně právě v těchto měsících,“ říká Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel, která se na zájezdy pro seniory specializuje. Na jaře pak patří k nejoblíbenějším měsícům duben a květen.

Mezi českými seniory se největší oblibě tradičně těší Středomoří. Vede Španělsko, stále oblíbenější je Sicílie. „Senioři, kteří letí k moři až na podzim, oceňují příjemně teplé počasí, klidné destinace místo hektických letovisek, a také možnost poznávání památek a přírodních krás. To by ve čtyřicetistupňových vedrech v hlavní sezóně nebylo možné,“ vysvětluje Tomáš Hubka z Delfín travel.