Skiareály hodně investovaly, teď se mírní. Nejvíc rostou Krušné hory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Doba bouřlivého rozmachu tuzemských lyžařských areálů pomalu končí, nastává čas stabilizace, splácení úvěrů a zkvalitňování doprovodných služeb. Tak se dají číst nejnovější čísla Asociace lanové dopravy, která každoročně informuje o stavu českých, moravských a slezských hor.

Podle odhadů asociace investovali provozovatelé středisek před nastávající zimou kolem 600 milionů korun, což je zhruba o sto milionů méně než před rokem. Ještě o rok dříve a léta předtím přitom celkové investice překračovaly miliardu.

„Vlekaři se v minulých letech soustředili na maximální vyčerpání evropských peněz, rozšiřovali areály, stavěli lanovky a vleky. Nyní půjde hlavně o kvalitu služeb,“ uvedl prezident asociace Jakub Juračka.

Rozpočtové období Evropské unie se totiž chýlí ke konci a v tom příštím prý vlekaři žádné dotace nedostanou. Bližší pohled na letošní investice Juračkova slova potvrzuje. Převažují menší akce za miliony korun. Třeba v Hlubočkách u Olomouce dali osm milionů hlavně do lyžařského zázemí pro děti.

Ceny skipasůCeny skipasů | E15

Větších akcí je méně než dříve. Například areál v Koutech nad Desnou se už nechce prezentovat jen jako místo pro náročné sportovní lyžaře a vložil přes dvacet milionů do nenáročné sjezdovky pro rodiny s dětmi. Podobnou částku investoval do nové sedačkové lanovky Skipark Gruň v Beskydech. Ještě o deset milionů více utratili ve Špindlerově Mlýně a Telnici v Krušných horách.

Právě na posledně jmenované pohoří připadá jediný velký projekt, zcela výjimečný svým rozsahem. Z celkové letošní sumy investic připadá zhruba 400 milionů na krušnohorský Plešivec, kde během roku vznikl v podstatě nový skiareál. Zhruba polovinu přitom hradí unijní fondy. Plešivec se tak ubírá ve stopách nedalekého Klínovce, kde v minulých letech vzniklo za půl miliardy a s přispěním evropských fondů středisko evropských parametrů.

Dobrou zprávou pro lyžaře je skutečnost, že většina areálů ponechala ceny skipasů na loňské úrovni. Nejdražší je tradičně Špindlerův Mlýn, který ale zároveň milovníkům zimních sportů nabízí největší vyžití. Cena jednodenního skipasu pro dospělé se zvedla o padesát korun na 750 korun, děti ale naopak zaplatí o sto korun méně než před rokem, tedy 520 korun.

K celkovému zdražení přistoupila zhruba čtvrtina z necelé devadesátky lyžařských středisek. Ze známějších středisek cenu významněji zvýšili například na šumavském Zadově nebo krušnohorské Bublavě. Naopak tři střediska zlevnila, mezi nimi Ski Svinec v podhůří Beskyd. Tuzemské hory jsou doménou hlavně českých lyžařů, kterých loni přijelo na 900 tisíc.