Slovensko zablokovalo vývoz řady léků, největší část směřovala do Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

Slovensko zakázalo vývoz několika desítek tisíc balení nedostatkových léků. Opatření se dotklo firem, které chtěly medikamenty prodat zejména do České republiky, Německa nebo Litvy. Informoval o tom slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv, jenž obchodování s léky reguluje.

Léky jsou na Slovensku, podobně jako v České republice, levnější než v jiných zemích Evropské unie. Aby nehrozil jejich nedostatek, začalo Slovensko jejich vývoz regulovat. Nově musí distributoři export léčiv nahlašovat.

Slovenský ústav léčiv jen v první polovině letošního roku zabránil exportu téměř 55 tisíc balení léků. Naopak, úřad povolil vyvezení přibližně 342 tisíc balení. „Počet vyvezených léčiv se pohybuje v rozsahu jednoho procenta z ročně spotřebovaných léků,“ uvádí ústav.

I když jde o relativně zanedbatelné množství, v případě nedostatkových medikamentů by tak mohla být ohrožena zdravotní péče. Týká se to zejména léčby epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo onemocnění srdce. Obchodníci proto ze země nemohli vyvézt léky Lyrica, Clexane, Inspara a Azilect.

Vývoz se vyplatí

Pro Českou republiku je určených 44 procent vyvezených léčiv, do Německa jich směřuje přibližně 23 procent. Podle slovenských medií se obchodníkům s léky vyplatí medikamenty ze země vyvážet. Ceny léčiv na Slovensku úřady totiž stanovují na základě průměru cen v těch třech státech EU, ve kterých jsou léky nejlevnější.

Obchodováním s léky si prý mohou přilepšit i lékárny, pokud za lék dostanou od překupníků více, než by inkasovaly od pacientů a zdravotních pojišťoven. Ačkoliv farmaceutické firmy nebo lékárníci volají po dalším zpřísnění pravidel obchodování s léky, takový krok by prý mohl narazit na pravidla EU. „Jsme v prostředí unie, kde platí volný pohyb zboží, služeb a osob. Na druhé straně legislativa dává každému členskému státu možnost a povinnost přiměřeně reagovat nebo přijímat opatření, aby chránil zdraví občanů,“ citoval list Sme šéfa ústavu pro kontrolu léčiv Jána Mazaga.

Také Česko se kvůli nižším cenám léků potýká s jejich vývozem do ciziny, zákony ale neumožňují úřadům export zakázat. Podle dřívějších odhadů skončí ročně v zahraničí pětina českého trhu s léky.