Soumrak ruské turistiky: cesty komplikuje slabý rubl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Antoine K, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Až do loňska patřili Rusové spolu s Číňany k největším tahounům světové turistiky. Letos ale pod tlakem politické a ekonomické krize výrazně šlápli na brzdu.

Podle posledních ruských statistik se od ledna do září podívalo za hranice necelých 37 milionů občanů federace, což je meziročně o 14 procent méně. Útlum přitom nastal ve všech odvětvích cestování včetně delších dovolených a služebních cest. Ještě loni nárůst výjezdů z Ruska do zahraničí činil 13 procent.

Podle analytika Jaromíra Beránka, který se na ruský trh zaměřuje, je na vině současného stavu především pokles ruského rublu. „Od počátku letošního roku jde o téměř čtyřicetiprocentní propad. Oslabení ruské měny v takovéto míře má výrazně negativní dopad,“ uvedl Beránek.

Krize poptávky navíc odhalila závažné nedostatky na ruském trhu zájezdů. Letos v létě a zkraje podzimu vyhlásila úpadek zhruba dvacítka ruských cestovních kanceláří včetně několika lídrů trhu. „Záběry turistů, které zničehonic vyhodili z hotelů bez možnosti letět zpět do Ruska, se pro televize staly rutinou,“ napsala nedávno agentura Tass. Dodala, že je to poprvé, co ruský turistický byznys čelí podobnému kolapsu.

Výjezdy Rusů do zahraničíVýjezdy Rusů do zahraničí | rossija tourism, rosstat

Příkladem může být letní krach cestovní kanceláře Labirint, která nechala v zahraničí bez pomoci 27 tisíc klientů. Pro srovnání největší český krach posledních let se týkal cestovní kanceláře Tomi Tour, která v roce 2009 nechala v cizině 3200 lidí. Všechny dopravily zpět do vlasti pojišťovny. Rusové ale často v takových situacích zůstávají bez pomoci, což má vyřešit nová legislativa.

Vedle slabší poptávky a oslabení koupěschopnosti Rusů se krize na trhu zájezdů připisuje i dalším faktorům. K hlavním se řadí velké zadlužení ruských touroperátorů, kteří nejsou schopni své závazky plnit. Menším cestovatelským apetitem Rusů však trpí i cílové země, kde jsou turisté z Východu hýčkaní pro svou nadprůměrnou ochotu utrácet. Česká republika přitom patří s desetinovým úbytkem k nejpostiženějším, naopak například Egypt se u Rusů znovu těší přízni.