Sportka je zpět na výsluní, její tržby jsou vyšší než za „staré“ Sazky

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Nedůvěra ve Sportku, kterou silně otřásl předloňský krach jejího dřívějšího dlouholetého provozovatele, Sazky, je definitivně pryč. Za 48 týdnů letošního roku utratili lidé podle propočtů deníku E15 za tikety Sportky celkem 4,78 miliardy korun.

To vysoko překračuje nejen celoroční loňské či předloňské tržby, ale je to dokonce o tři procenta více než za celý rok 2010, tedy před zahájením insolvenčního řízení se „starou“ Sazkou v lednu 2011. Tu tehdy vlastnily sportovní svazy.

Sazka o pár měsíců později skončila v konkurzu a její byznys v čele se Sportkou koupila předloni na podzim firma Sazka sázková kancelář, která nyní patří do skupiny KKCG.

Sportka se v minulosti podílela na tržbách staré Sazky z loterijní činnosti zhruba dvěma třetinami. Do stejného postavení se dostává i pod novým majitelem. Celkové tržby nové Sazky tak letos díky Sportce překonají sedm miliard korun, což je o desetinu více než loni.

„Lidé si rychle uvědomili, že zatímco jinde se pouze sází, tak v Sazce se vyhrává, a vrátili se zpět k národní loterii, za kterou se Sazka právem považuje,“ uvedl mluvčí Sazky sázkové kanceláře Václav Friedmann.

Tržby SportkyTržby Sportky | E15

Původní Sazka se na jaře 2011 ocitla na kolenou a dokonce chvíli hrozilo, že nebude schopna ani vyplácet výhry. Toho se okamžitě chopily Tip-sport a Fortuna. Předloni v červenci po půlstoletí monopolu Sazky spustily vlastní číselné loterie s ambicemi ovládnout až 20 či 30 procent trhu.

Ani ony ale dominanci Sportky neohrozily. Minulý týden tak lidé u Fortuny Loto a Superloto prosázeli milion korun a u Tipšestky dokonce pouhých 46 tisíc. V případě Fortuny tak její podíl na trhu číselných loterií činil asi 1,4 procenta, u Tipšestky byl hluboko pod procentem.

Sportka pod novým majitelem letos „vyrobila“ 86 nových milionářů a celkem mezi výherce v roce 2013 rozdělí téměř 4,5 miliardy korun. Zájem sázkařů podle mluvčího ovlivnil i fakt, že nová Sazka opět začala podporovat český mládežnický sport a podepsala i memorandum s Českým olympijským výborem. Podpora sportu byla v minulosti hlavním důvodem toho, že stará Sazka měla na číselné loterie monopol.

Pod vedením všemocného a obávaného generálního ředitele Aleše Hušáka ale nakonec stará Sazka skončila v konkurzu. Důvodem byla neschopnost splácet dluhopisy vydané Sazkou a.s. kvůli financování výstavby O2 areny.