Spotřebitelé: Další novela zákona o potravinách je lepší než nic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Téměř před rokem nabyla účinnosti novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích a již ministerstvo zemědělství předložilo novou. Změny se týkají kompetenčních změn dozorových orgánů nebo nově ukotveného rámce pro vyjadřování a označování českého původu potravin. Časté změny nevítá nikdo, ale loňská novela přinesla i mnoho pozitivního. Tak hodnotí současnou legislativu v oblasti regulace kvality potravin ředitel Sdružení českých spotřebitelů (SČS) Libor Dupal.

Novela „ novely“ zákona o potravinách by mohla podle Dupala vstoupit v platnost například od 1. ledna 2017. Přesný termín prý odhadnout nelze.

Co nového novela přinese? „Například odstranění zbytečných opatření z platného znění zákona, hlavně zrušení požadavku informační povinnosti prezentování pěti zemí obsahující procentuální vyjádření podílu všech potravin, které velká firma, tedy hlavně maloobchodní řetězec s tržbami nad pět miliard korun ročně, od dodavatelů odebírá,“ řekl E15.cz Dupal.

„Když jsme na nechytrost tohoto opatření upozorňovali před jeho přijetím, nebyli jsme vyslyšeni,“ dodal Dupal. Tento údaj kupujícímu podle jeho slov v orientaci nepomůže, protože je příliš obecný.

Některé hospody prý budou na dlouho

Současně Dupal upozorňuje, že stávající novela zákona o potravinách přinesla i pozitiva. „Nevím, zda je to přímo klad, ale zaznamenali jsme výrazný nárůst zjištění nedostatků ve veřejném stravování. To svědčí o zcela nové efektivitě kontrol. Rozšířené pravomoci v tomto směru totiž získala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jako spotřebitelé jsme ovšem poněkud zděšeni někdy katastrofální úrovní našich hospod a je zřejmé, že náprava bude dlouhodobá,“ míní Dupal. Jde podle něj o kvalitu, vyškolení personálu, ale hygienické podmínky a používané technologie.

Problémy restauratérů ale SČS také vidí reálně. „Jedna věc je, aby na problémy bylo kvůli zvýšené četnosti kontrol vidět. Druhá, by v provozovnách nebylo víc inspektorů, než personálu. Často se návštěvy dozorových orgánů překrývají a podnikatel by se mohl věnovat jenom jim. I to by měla další novela zákona o potravinách řešit a přesněji vymezit kontrolní kompetence, aby se nepřekrývaly,“ říká Dupal.

Z hlediska viditelných nedostatků na trhu SČS upozorňuje i na problémy v označování nebalených potravin: „Zdaleka ne v každém řeznictví či uzenářství máme bezprostředně k dispozici povinné informace o výrobci, původu a hlavní složce potraviny.“

Zcela pikantní je pak podle Dupala zcela běžná informace v obchodních řetězcích, že například nabízený květák pochází z České republiky, Polska, Nizozemí či Rakouska. Samozřejmě doplněno štítkem. Od českých farmářů. „Tady není třeba komentář,“ uzavírá sondu do prodeje potravin ředitel Sdružení českých spotřebitelů.