Švýcarské nože Wenger končí, slavný znak ponese už jen Victorinox

Nože Wenger se stanou minulostí, jejich produkci převezme Victorinox

Nože Wenger se stanou minulostí, jejich produkci převezme Victorinox Zdroj: profimedia.cz

Nejprve ji zachránil, nyní ji posílá k ledu. Koncern Victorinox ukončí výrobu švýcarských armádních nožů značky Wenger, aby tak posílil vlastní značku nesoucí stejné slavné logo. Historie nožů z města Dolémont se tak po 120 letech uzavře.

Některé nože Wenger se sice budou dál vyrábět, nyní ale už pod značkou mateřského koncernu. Továrna v Delémontu zůstane zachována, práci si udrží i všech 193 zaměstnanců. Pobočka v USA se spojí s místním zastoupením Victorinoxu, ani zde ale nehrozí propouštění.

Victorinox svého rivala Wenger převzal v roce 2005 a zachránil jej tak od konkurzu a převzetí ze strany zahraničních investorů. Osmiletá zkušenost s vlastnictvím dvou značek s velmi podobnými produkty ale ukázala, že výrobky obou značek navzájem kanibalizují na svých prodejích. „Mnoho zákazníků od sebe nedokázalo nože Victorinox a Wenger ani rozpoznat a celosvětový konkurenční boj je navíc stále silnější. Proto spojíme síly a budeme mít jen jednu značku nožů – Victorinox,“ vysvětli šéf koncernu Carl Elsener.

„Je nám samozřejmě líto, že už v budoucnu nebudeme vyrábět žádné nože Wenger. Koncentrace sil nám ale umožní růst i v globálním konkurenčním boji,“ uvedl ředitel Wengeru Peter Hug. Firma bude pod vlastní značkou dál vyrábět hodiny a licenční produkty jako stany či zavazadla.

Wenger má celkem 248 zaměstnanců a vyrobí přibližně 2,2 milionu nožů ročně. Victorinox je mnohem větší, zaměstnává 1900 lidí a kromě roční produkce 25 milionů nožů vyrábí také hodinky, zavazadla, oblečení či dokonce parfémy.

Wenger - se švýcarskou armádou přes 110 let
V roce 1893 založil Paul Boéchat nožířství ve městě Courtételle ve frankofonním kantonu Jura. O dva roky později jej převzala skupina investorů a podnik přejmenovala na Fabrique suisse de coutellerie S.A. V roce 1990 došlo k fúzi s basilejskou továrnou na příbory, ve stejném roce se firma přestěhovala do Delémontu, kde sídlí dodnes. První zavírací nože pro švýcarskou armádu firma vyrobila v roce 1901. Dnešní jméno získal po dlouholetém řediteli Theo Wengerovi, který podnik v roce 1907 koupila přejmenoval.

Finanční potíže Wengeru začaly v roce 2001, kdy byl po srpnových teroristických útocích v USA ve většině světa zaveden zákaz převozu nožů na palubě letadel. Následoval propad prodejů nožů Wenger v bezcelních obchodech na letištích, tyto tržby přitom byly pro podnik velmi významné. Victorinox se potýkal se stejným propadem, díky své velikosti se s ním ale dokázal vypořádat.