Tarantinův producent udělá z Česka Ameriku, utratí půl miliardy

Natáčení ve Studiu Pokrok, ilustrační foto

Natáčení ve Studiu Pokrok, ilustrační foto Zdroj: Petr Kamenicky

Jednou z největších filmových produkcí v letošním roce bude v Česku natáčení americko-čínského snímku Chinese Justice American Revenge. Jen v tuzemsku by měli filmaři utratit zhruba půl miliardy korun.

Film přitom provází slovutná jména – vždyť producentem je Michael Shamberg, který spolupracoval s Quentinem Tarantinem na oscarových Pulp Fiction a Nespoutaném Djangovi, na Muži na Měsíci Miloše Formana či Erin Brokovich Stevena Soderbergha.

„Je to příběh, který se odehrává v Asii a v Americe – ale prostředí Spojených států by se natáčelo v Česku,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Radomír Dočekal, ředitel a spolumajitel produkční společnosti Milk and Honey, která bude na natáčení v Česku spolupracovat.

Hlavní roli ztvární hongkongská akční hvězda Donnie Yen, známá z trilogie Ip Man, jednu z hlavních rolí bude mít věhlasný Al Pacino. Snímek byl již zaregistrován u Státního fondu kinematografie se žádostí o poskytnutí pobídky, které v Česku tvoří dvacet procent z uznatelných a utracených nákladů na filmování.

Díky efektům cokoli

K tomu, že si filmaři pro projekt vybrali Česko, podle Dočekala přispěly nejen filmové pobídky zavedené v Česku v roce 2010, ale i technika. „Kdo by to byl řekl před deseti dvaceti lety, že se v Česku bude natáčet Amerika. To bylo nemyslitelné. Nyní díky speciálním efektům si můžete představit cokoli,“ dodal.

K dalším větším projektům bude letos pro Milk and Honey patřit akční snímek ve stylu „heist movie“ The Adventurers/ /Dobrodruzi, v nichž se děj točí kolem plánování a uskutečnění velké loupeže na způsob Dannyho parťáků a dalších. Děj filmu se odehrává v Macau a Evropě, v níž filmaři stráví asi dva a půl měsíce. Většinu času právě v Česku, ale dva týdny také v Cannes, neboť děj se zčásti odehrává i během tamního slavného filmového festivalu.

Rozpočet pro Česko zatím předběžně počítá s částkou 200 milionů korun. I tento projekt byl již zaregistrován u fondu kinematografie se žádostí o filmovou pobídku.

Pavel Strnad: Filmové pobídky požaduje nejen Hollywood

Šéf CinemArtu Jeníček: Kina letos utrží nejvíce v historii